Adományokkal próbálják megmenteni a kínai börtöntől Aj Vejvejt

Vágólapra másolva!
Támogatók tízezrei gyűjtenek pénzt, hogy az ismert kormányellenes művész, Aj Vejvej kifizethesse a szerintük politikai okokból rárótt óriási adótartozását.
Vágólapra másolva!

Ismét bajba került Aj Vejvej ellenzéki kínai művész. Aj több mint 15 millió jüanos (1,7 millió eurós) fizetési felszólítást kapott a pekingi adóhatóságtól, ha a hét végéig nem fizeti ki tartozását, akár hét évre is börtönbe csukhatják. A vádirat a műveit kiadó vállalat különféle adóelmaradásait igyekszik teljes egészében Ajon behajtani, ő a BBC-nek azt nyilatkozta, a cég ügyeiért egyáltalán nem felelős, szerinte politikai okból üldözik.

Aj támogatói adománygyűjtő akciót indítottak megsegítésére. Az adományok sorra érkeznek interneten és banki átutalás útján, néhányan pénzzel töltött papírrepülőgépeket dobtak a művész kertjébe. Eddig több mint ötmillió jüant gyűjtöttek össze, a BBC szerint azonban, Ajt illegális adománygyűjtésért is perbe foghatják.

A pekingi olimpia Madárfészek stadionját is tervező Aj évek óta a kínai vezetés egyik legélesebb kritikusa. Aj rendszeresen tiltakozik a kínai kormányzati berendezkedés, a szabadságjogok korlátozása ellen, a kínai kormányt bíráló nyilatkozatai miatt már többször is meggyűlt a baja a hatóságokkal. Idén adócsalás vádjával három hónapon keresztül ismeretlen helyen tartották fogva.