Vágólapra másolva!
Az ENSZ egyik legfrissebb jelentése szerint az elmúlt hónapokban gyerekeket kínoztak halálba és erőszakoltak meg a szíriai biztonsági erők. A katonák sok esetben azt sem engedték meg, hogy a megsérült gyerekeket kórházba szállítsák, és sokszor orvosnak kiadva magukat kínozták az egészségügyi intézményekben fekvő tüntetőket.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 256 gyereket öltek meg a Basar-al Asszad elnök ellen kirobbant tüntetések kezdete óta a szíriai biztonsági erők - írja a brit Telegraph online kiadása az ENSZ Emberi Jogi Bírósága által létrehozott vizsgálóbizottság jelentésére hivatkozva.

A bizottság korábban már nyilvánosságra hozott az elnök erői által elkövetett támadásokat, többek között gyerekek halálba kínzását. A most megjelent riportokban azonban már arról is szó van, hogy többen szexuális erőszak áldozatai lettek. Egy szemtanú a jelentés szerint látta, ahogy egy 15 éves fiút az apja szeme láttára erőszakoltak meg. Egy másikuk pedig szemtanúja volt, ahogy egy 11 éves kisfiún a biztonsági erők három tagja követ el szexuális erőszakot.

Egy kétéves kislányt - aki feltehetően a szíriai zavargások legfiatalabb áldozata - augusztus 13-án lőtt le egy katona. Indoklása úgy szólt: "Nem akarta, hogy felnőve a gyerekből is tüntető legyen". A megsebesített gyerekek némelyikétől szándékosan megtagadták az orvosi kezelést. Egy 15 éves fiút Homsz városában lőttek lábon még augusztus közepén, miközben hazafelé tartott a mecsetből. A szomszédai megpróbálták kórházba vinni, de az ellenőrző pontokon állomásozó katonák nem engedték, hogy folytassák az útjukat.

A kórházak sokszor nem számítottak biztonságos helynek, miután a biztonsági erők orvosoknak kiadva magukat kínozták és bántalmazták a betegeket - állítja az ENSZ riportja. "A vizsgálóbizottság több olyan gyereket is látott, akiknek mentális egészsége súlyosan megsérült az átélt traumák miatt" - írják.

A Telegraph azt írja: Szíria sosem írta alá a Római Egyezményt, amelyik 2002-ben létrehozta a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC). Ennek értelmében az egyetlen lehetséges jogi út, hogy Asszad elnök rezsimjét felelősségre tudják vonni az ENSZ Biztonsági Tanácsában, az, hogy a ICC legfőbb ügyészét felkérik: vizsgálja ki a szíriai helyzetet.