Hackereket sejtenek egy amerikai vízszolgáltató üzemzavara mögött

Vágólapra másolva!
Külföldi hackertámadás ért egy vízszolgáltatót az Egyesült Államokban az amerikai hatóságok gyanúja szerint - írta vasárnap a brit Guardian napilap.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) és a terrorelhárításért felelős belbiztonsági minisztérium (DHS) is vizsgálja az esetet, melynek során egy Illinois államban lévő vízszolgáltató egyik pumpája leállt. Hamarosan újraindították, a vízellátásban nem okozott fennakadást, de ha a leállás oka valóban a hackertámadás volt, akkor ez volt az első olyan eset, amikor egy amerikai ipari létesítményt sikerrel támadtak külföldi hackerek - írta a lap.

A Guardian szerint november 8-án vette észre a szolgáltató egy munkatársa, hogy egy oroszországi számítógépről behatoltak a cég rendszerébe. Minderről egy biztonsági szakember, joe Weiss számolt be a Washington Post amerikai lapnak, "komoly ügynek" nevezve a történteket.

Amerikai sajtójelentések szerint a Scada nevű szoftver felett vették át az irányítást a hackerek, többször le-, majd bekapcsolták az említett pumpát, amitől az "kiégett" - áll a Guardian cikkében. A DHS szóvivője azonban azt mondta, még nem tudják megerősíteni, hogy a meghibásodást valóban a hackertámadás okozta volna.

A Scada jellemző használói a Guardian szerint vízszolgáltatók, gázszállító rendszerek, vasútvonalak, vegyi üzemek és atomerőművek. Weiss a blogján azt írta, nem tudni, hogy a szoftver más használóit is érte-e hasonló támadás. Tény viszont, hogy az egyik iráni uráncentrifugát tavaly megtámadó Stuxnet vírusnak is a Scada volt a célpontja.