Irán fenyegetéssel válaszolt az eddigi legszigorúbb NAÜ-jelentésre

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség eddigi legkritikusabb jelentése ellenére sem mond le az atomprogramjáról Teherán. Franciaország súlyos szankciókat kér Irán ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsától, Izrael katonai támadást valószínűsít, iráni tisztségviselők pedig Izrael elpusztításával fenyegetőznek.
Vágólapra másolva!

Izrael elpusztításával fenyegetett szerdán Maszúd Dzsazajeri, az iráni fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese, hozzátéve, hogy egy esetleges katonai csapás esetén az iráni válasz nem korlátozódna a Közel-Keletre. A Dzsazajeri az al-Alam arab nyelvű iráni csatornán arról beszélt, hogy Izrael dimónai atomerőművét tudják a legegyszerűbben megtámadni, és kijelentette, hogy "Izrael legkisebb mozdulatára az elpusztításával fogunk válaszolni." Simon Peresz izraeli államfő vasárnap azt mondta, hogy az Irán elleni katonai támadás valószínűbb, mint a diplomáciai megoldás.

Az esteleges Irán elleni támadásról szóló vitát felerősítette, hogy az eddigi legkritikusabb jelentést adta ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az iráni atomprogramról. Az ENSZ-szervezet hiteles információk alapján azt állítja, Irán olyan kutatásokat és kísérleteket is végzett titokban, amelyeknek csak egy célja lehet, atomfegyver kifejlesztése. A BBC szerint ugyanakkor a jelentés nem szól arról, hogy Irán atombombát gyárt.

Irán NAÜ-nagykövete, Ali Asgar Szoltaníje az IRNA hivatalos hírügynökség beszámolója szerint kijelentette: országa soha nem lesz hajlandó felhagyni atomprogramjával, de továbbra is együttműködik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel. Szoltaníje azzal vádolta Amano Jukija NAÜ-főigazgatót, hogy részrehajló, és nem szakmai alapon, hanem politikai megfontolásból hagyta jóvá egy olyan jelentés kiadását, amely mindössze néhány ország - köztük az Egyesült Államok - hamis vádjain alapul. Irán NAÜ-nagykövete azzal fenyegetőzött, hogy Teherán nem hagyja válasz nélkül a NAÜ főigazgatójának ezt a "történelmi hibáját". Irán egyeztetni fogja válaszát olyan NAÜ-tagországokkal, amelyek ellenezték a jelentés kiadását, mint például Oroszország, Kína, valamint az el nem kötelezettek mozgalmának országai. Szoltaníje megismételte, hogy az iráni atomprogram békés célú.

Az iráni elnök is kijelentette, hogy országa jottányit sem enged atomprogramjából, és határozottan visszautasítja a NAÜ jelentését, amely szerint Teherán atomfegyver előállítására törekszik. Mahmúd Ahmadinezsád szerint a NAÜ hiteltelenné teszi magát azzal, hogy magáévá teszi az Egyesült Államok Iránt atomfegyver-fejlesztéssel vádoló alaptalan vádjait. Az elnök ezt több ezer ember előtt mondta egy közép-iráni városban, és a beszédet az állami televízió élőben közvetítette.

Újabb szankciók várhatnak Iránra

Az iráni atomprogramról szóló NAÜ-jelentés miatt az ENSZ BT-nek foglalkoznia kell ezzel az üggyel, ezért Franciaország össze akarja hívni a Biztonsági Tanácsot, és súlyos szankciókat fog követelni Teherán ellen a testületben - mondta Alain Juppé francia külügyminiszter. Gérard Longuet francia védelmi miniszter szerint is lehetséges "sokkal messzebb menni a szankciók terén". Hozzátette, hogy Kínát és Oroszországot is meg kell győzni arról, hogy nyomást kell gyakoroni Iránra. Longuet szerint bár Izraelben vita van arról, hogy megelőző katonai csapást mérnének Iránra -, de "a válasz az ENSZ Biztonsági Tanácsában ülő nagyhatalmaknak a felelőssége".

A NAÜ-jelentés után nem kizárt, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat foganatosít Irán ellen, de nem valószínű, hogy a kétoldalú büntetőintézkedések kiterjednek majd Irán olaj- vagy gáziparára, illetve központi bankjára - közölte kedden egy névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékes, hozzátéve, hogy kétoldalú szankciók kiterjesztéséről lehet szó, mert Oroszország és Kína ellenkezése miatt kevés az esély arra, hogy a BT újabb határozatban büntesse meg Iránt.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán közel-keleti felfordulástól óvott a lehetséges válaszintézkedések miatt. Hung Lej közölte, hogy Kína tanulmányozza a NAÜ jelentését, és ismét felszólított az ügy békés rendezésére.