Jogerősen 25 évet kapott a szlovákiai magyar politikus gyilkosa

Vágólapra másolva!
Helybenhagyta a szlovák legfelsőbb bíróság a Basternák László meggyilkolása miatt kirótt 25 éves börtönbüntetést. Kaluz István az eljárás során végig tagadta a gyilkosságot, de a bíróság bizonyítottnak látta, hogy pénzért ölte meg a szlovákiai magyar politikust.
Vágólapra másolva!

Jogerősen 25 éves szabadságvesztésre ítélték Kaluz Istvánt, aki tavaly júliusban meggyilkolta Basternák László szlovákiai magyar politikust, Ógyalla főellenőrét és volt polgármesterét. A bazini (Pezinok) különleges büntetőbíróság augusztusi döntését, amelyet Kaluz védőügyvédje megfellebbezett, a legfelsőbb szlovákiai bíróság csütörtöki nyilvános ülésén megerősítette.

"Nincsenek kételyeink arra vonatkozóan, hogy ezt a tettet ön követte el, mégpedig rendkívül kegyetlen módon" - mondta Kaluz Istvánnak a bírói tanács elnöke az ülés végén. Basternák László felesége igazságosnak minősítette az ítéletet, amely most már jogerős. A hatályos törvények szerint az ilyen gyilkosságért a vádlott akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatott volna.

"Kaluz István pénzért gyilkolt, tehát tettének anyagi indokai voltak. Értelmes ember, s van remény, hogy megjavul" - indokolta a döntést, tehát az enyhébb büntetés kiszabását augusztusban a bazini különleges bíróság.

Basternák Lászlót, aki Ógyalla város főellenőre, Nyitra megyei képviselője és a Magyar Koalíció Pártjának révkomáromi járási elnöke volt, 2010. július 9-én este lőfegyverrel ölték meg a háza előtt.

A vádlott végig tagadta, hogy ő lett volna a gyilkos, de a bíróság bizonyítva látta az esetet. Nyilvánosan máig nem közölték, mi volt a gyilkosság indítóoka. Többségi vélemény, hogy Basternákot főellenőri tevékenysége miatt ölhették meg. Hogy konkrétan miért, azt nem tudni. Az [origo] korábbi szlovákiai riportjából kiderült, hogy Basternák keményen támadta politikai ellenfeleit, önkormányzati ellenőrként pedig több, szerinte gyanús ügyben indított vizsgálatot.