Kadhafi lánya a líbiai kormány elleni lázadásra szólított fel

Vágólapra másolva!
Az Algériában tartózkodó Ajisa Kadhafi hangüzenetben szólította fel a líbiaiakat, hogy döntsék meg a jelenlegi hatalmat. Az Észak-Afrika Claudia Schifferjének is nevezett ügyvédnő nyilatkozatával elveszítheti algériai menekültstátuszát.
Vágólapra másolva!

A szíriai al-Rai televízióban sugárzott hangüzenetében Ajisa Kadhafi lázadásra szólított fel Líbia új vezetői ellen - írja internetes oldalán a Telegraph című brit napilap. "Apám nem ment el, mindig köztünk van" - mondta a hagyományos, negyven napos gyász letelte után Ajisa Kadhafi. "Ne feledjétek, azt parancsolta, hogy folytassátok a harcot, akkor is, ha többé nem halljátok a hangját" - mondta a Líbiát 42 éven át irányító ezredes lánya.

Líbiában az év elején a Tunéziában indult forrongások nyomán tört ki felkelés. A lázadókat támogatták a NATO-erők is, így sikerült hónapokon át tartó harcok után augusztus végén megdönteni Kadhafi uralmát (az egykori vezető portréját ide kattintva olvashatja). Moammer Kadhafi október végén halt meg egy katonai akcióban. (Erről itt olvashat bővebben.)

Miután a líbiai főváros, Tripoli a lázadók kezére került augusztusban, Ajisa Kadhafi anyjával és két fiútestvérével Algériába menekült. A Telegraph szerint Ajisa mostani beszédével veszélyezteti saját és családja algériai menekültstátuszát, ugyanis az algír kormánnyal kötött megállapodásuk szerint sem ő, sem a család más tagjai nem nyilatkozhatnak a sajtóban.

Ajisa Kadhafi 35 éves, ügyvéd, aki Szaddám Huszein védőinek egyike volt. 2006-ban apja egyik unokatestvéréhez ment feleségül. Szőke haja miatt az arab sajtóban Észak-Afrika Claudia Schifferjének is hívják. A júliusi, Kadhafi-ellenes bombázásokban férjével együtt meghalt két gyermeke. Algériai jelentések szerint nem sokkal az után, hogy megérkezett az országba, megszülte negyedik gyermekét, egy kislányt.

Moammer Kadhafi családjáról itt olvashat bővebben.