Halottja is van a kairói összecsapásoknak

Egyiptom, tarhír tér, összecsapás, tüntetés
Vágólapra másolva!
Tüntetők és rendőrök csaptak össze szombaton Kairóban, legalább egy ember meghalt, az erőszaknak több mint 600 sérültje van. Az alkotmánytervezet és a katonai vezetés ellen tiltakozó tömeget a központi Tahrír téren próbálták meg feloszlatni a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Legalább egy ember meghalt, több mint 600-an megsérültek az egyiptomi Kairóban, amikor az országot irányító katonai vezetés ellen tiltakozó tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A Mena hivatalos hírügynökség szerint a halálos áldozat az egyik tüntető volt, aki a kórházban halt bele sérüléseibe.

A rendőrök gumilövedékekkel és könnygázzal próbálták oszlatni a Tahrír téren összegyűlt tömeget. A péntek óta a téren tartózkodó tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, és felgyújtottak egy páncélozott rendőrségi mikrobuszt. A rendőrség több embert őrizetbe vett.

A zavargás akkor tört ki, amikor a rendőrök felszámoltak egy kisebb sátortábort a tavaszi, Hoszni Mubarak elnök távozását eredményező tiltakozásokban is központi szerepet játszó téren. A pénteki tüntetést követően a téren letáborozók - eredetileg körülbelül 200 ember - megsegítésére tömegek érkeztek a BBC beszámolója szerint.

A tiltakozók közül sokan nehezményezték a kemény rendőri fellépést. A BBC által idézett egyik résztvevő szerint a rendőrök válgotás nélkül ütötték őket, nem törődve azzal, férfiakkal vagy nőkkel kerülnek szembe.

Forrás: AFP

A pénteki tüntetés hónapok óta a legnagyobb ilyen jellegű megmozdulás volt Egyiptomban. A tiltakozók főleg amiatt az alkotmánytervezet miatt elégedetlenkedtek, amelyik szerintük túl sok hatalmat hagy a hadsereg kezében, egy választások után felálló polgári kormány megalakulása után is.

Helyi beszámolók szerint feszült a hangulat az egyiptomi fővárosban. Egyiptomban alig egy hét van hátra a választásokig.