Vágólapra másolva!
Kivizsgáltatná a Nemzetközi Büntetőbíróság Moammer Kadhafi líbiai vezető halálának körülményeit, mivel a gyanú szerint Kadhafi megölése háborús bűn lehetett. A szervezet főügyésze levélben kereste meg a líbiai átmeneti kormányt, hogy tisztázzák, mi történt az ezredessel.
Vágólapra másolva!

Erős a gyanú, hogy Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető megölése háborús bűncselekmény volt - jelentette ki újságíróknak a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze csütörtökön. Luis Moreno-Ocampo levélben kért tájékoztatást a Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanácstól (ÁNT) arról, hogy milyen tervei vannak az új líbiai kormánynak a háború alatt elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.

A levélről Moreno-Ocampo New Yorkban tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát. A főügyész szerint a tisztázandó kérdések között szerepel, hogy milyen körülmények között halt meg Moammer Kadhafi. "Az, hogy mit lép az ICC Kadhafi halálával kapcsolatban, függ a líbiai kormány lépéseitől, mert a bíróság alapító okirata szerint csak abban az esetben járhat el egy ügyben, ha a nemzeti hatóságok nem hajlandók cselekedni" - tette hozzá.

Moammer Kadhafit októberben ölték meg líbiai lázadók, miután Szirte városánál a felkelők kezébe került. A városból menekülő vezető konvoját előzőleg légi csapás érte, majd testőrei egy ideig tűzharcban védték az életét. Az internetre több olyan videó is felkerült, amelyen az elfogott Kadhafi még életben van, kegyelemért könyörög, és a lázadók kiabálnak fele, majd ütlegelik. Végül valószínűleg lelőtték (utolsó óráiról és haláláról itt olvashat bővebben).