Martonyi: Nagy lehetőségek előtt a magyar-líbiai kapcsolat

Vágólapra másolva!
Martonyi János külügyminiszter felajánlotta Magyarország segítségét a harcokban megsebesült líbiaiak gyógykezelésében, és ha kérik, átadjuk a gazdasági-politikai átmenet során szerzett tapasztalatainkat is. A külügyminiszter szerint Líbiában az 56-os forradalom miatt is jó a Magyarország-kép. Jövőre tárgyalások kezdődnek a líbiai magyar befektetési lehetőségekről.
Vágólapra másolva!

Líbia hatalmas átalakulási és újjáépítési folyamatot indított el, és ez a kétoldalú kapcsolatok szempontjából nagy lehetőséget jelent - mondta Martonyi János külügyminiszter. Martonyi kétnapos hivatalos líbiai látogatásán találkozott Musztafa Abdel Dzsalíllal, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács elnökével, Abdul al-Rahim al-Kíb kormányfővel, Asúr ben Hajál külügyminiszterrel, valamint a gazdasági, a pénzügyi, a tervezési és az infrastruktúráért felelős tárcák vezetőivel.

Martonyi János hazautazása előtt az MTI Hírcentrumnak elmondta: a líbiai kormány tudatában van annak, hogy a demokratikus átalakulás folyamata nehéz feladat elé állítja őket, és egész Európának, ezen belül Magyarországnak is érdeke, hogy sikeresen végrehajtsák terveiket. Jelenleg a pénztelenség Líbia egyik legnagyobb gondja, hiszen a legfontosabb bevételi forrásnak számító olajkitermelés a Kadhafi rezsim elleni harc hónapjaiban szinte teljesen leállt.

A háború előtt Líbia naponta 1,6 millió hordó olajat termelt ki, ebből 1,3 milliót exportált. A termelés visszaállításához a megrongálódott infrastruktúrát is helyre kell hozni. Ám az ENSZ még mindig nem oldotta fel a becslések szerint 170 milliárd dollár értékű külföldi líbiai vagyon zárlatát, amelyet még a Kadhafi elleni lázadás kezdetén rendelt el az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A magyar külügyminiszter felajánlotta líbiai partnereinek, hogy Magyarország szívesen átadja a gazdasági-politikai átmenet során szerzett tapasztalatait. Emellett segítséget is felajánlott a harcokban megsebesült líbiaiak gyógykezelésében.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy szinte valamennyi tárgyalópartnere felidézte az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot: "Úgy tűnik, hogy erre itt elég jól emlékeznek, s nagyon sok párhuzamot vonnak a saját forradalmukkal. Én azt hiszem, hogy ez is hozzájárul a Magyarország-képhez Líbiában, ami összességében egy nagyon jó kép, és én hiszem, hogy erre építenünk kell" - mondta Martonyi János.

A külügyminiszteri látogatás után, a jövő év elején népes, üzletemberekből álló delegáció utazik Tripoliba, hogy konkrét tárgyalásokat kezdjen a líbiai magyar befektetési lehetőségekről.

A líbiai polgárháború idején a magyar nagykövetség egyetlen európai követségként maradt Líbiában, ahol az Egyesült Államokat és az EU-t is képviselte. Magyarország szerepét a líbiai konfliktusban az EU több vezetője is méltatta, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter levélben köszönte meg Martonyi Jánosnak, hogy a válság alatt is működő magyar külképviselet amerikai állampolgároknak nyújtott segítségét. Líbia ENSZ-nagykövete, Ibrahim Dabbasi pedig úgy nyilatkozott, hogy Magyarország "pozitív szerepet játszott a líbiai konfliktusban".