Kiverte a biztosítékot Zimbabwében a Kadhafival vízipisztolyozó ál-Mugabe

Vágólapra másolva!
Kadhafival vízipisztolyozik, Mao Ce-tunggal karaokézik egy dél-afrikai étteremlánc Afrika-szerte sugárzott tévéreklámjában egy Robert Mugabe zimbabwei elnököt megszemélyesítő színész. A hirdetés miatt felháborodtak Mugabe hívei, akik megfenyegették a céget. A társaság visszavonta a reklámot.
Vágólapra másolva!

Fenyegetések miatt vonta vissza egy reklámfilmjét a dél-afrikai Nando nevű gyorsétteremlánc. A cég hatszemélyes karácsonyi menüjét hirdette az egymással gyerekded módon játszadozó diktátorokat felsorakoztató kisfilmben.

A főszerepet egy Robert Mugabe zimbabwei elnököt alakító színész játssza, aki előbb egy üres vacsoraasztalnál szomorkodik, ahol különböző - már elhunyt - diktátorok nevei szerepelnek a vendégkártyákon - majd visszaemlékezik a régi szép időkre, amikor együtt vízipisztolyozott Moammer Kadhafi líbiai vezetővel, homokangyalkákat formázott Szaddám Huszein iraki diktátorral, tankon utazott Idi Amin ugandai elnökkel, hintáztatta Pieter Willem Botha dél-afrikai elnököt, vagy éppen karaokézott Mao Ce-tung kínai vezetővel.

A filmet nemcsak dél-afrikai tévétársaságok műsoraiban játszották, hanem az egész kontinensen - többek között Zimbabwében is - sugározták kábeltévéken, illetve több százezren nézték meg internetes videómegosztókon.

Zimbabwében azonban kiverte a biztosítékot a film. Az étteremlánc helyi alkalmazottjait, vezetőit és vendégeit több fenyegetés is érte egy Mugabe elnök híveinek számító ifjúsági szervezet részéről. A cég ezért úgy döntött, visszavonja a hirdetést. "Úgy érezzük, ez a megfelelő lépés egy ilyen feszült helyzetben, és úgy véljük, semmilyen tévéreklámért nem éri meg, hogy kockáztassuk a Nando dolgozóinak és vendégeinek biztonságát" - idézte a BBC az étteremlánc közleményét. Íme a klip: