Elnapolták Julija Timosenko volt ukrán kormányfő tárgyalását

Vágólapra másolva!
Julija Timosenko mintegy kétezer híve gyűlt össze a kijevi fellebbviteli bíróság előtt, a tömeg betörte az épületet övező kerítés fémkapuját is. Kedden kezdődött meg a hétévi börtönre ítélt volt kormányfő ügyének fellebbviteli tárgyalása, de azt szerdára napolták, mert Timosenko betegségre hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson.
Vágólapra másolva!

Julija Timosenko mintegy kétezer híve ostrom alá vette kedden délelőtt a kijevi fellebbviteli bíróság épületét, ahol megkezdődött a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt volt kormányfő ügyének fellebbviteli tárgyalása. A tömeg nyomására betört az épületet övező fémkerítés kapuja. A Berkut elnevezésű ukrán különleges rendőrségi osztag tagjai megpróbálják feltartóztatni a tiltakozókat. "Szabadságot Julijának!", "Le a bandával!" skandálták a tüntetők, szemben a több száz rendőrrel.

A tárgyalást a bíróság végül szerdáig elnapolta, hogy Timosenko, aki kedden betegségére hivatkozva nem jelent meg a tárgyalóteremben, részt vehessen a tárgyaláson.

Szerhej Vlaszenko, Timosenko ügyvédje közölte, hogy védence az egészségi állapota miatt nem vehet részt a tárgyaláson, mert "nem képes önállóan járni". Olekszandr Turcsinov, a Timosenko vezette Haza ellenzéki párt alelnöke korábban közölte, hogy a volt kormányfő nem elmenni a tárgyalásra, ha továbbra sem részesül kezelésben.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky
Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Megpróbálják feltartóztatni a tiltakozókat

A keddi tárgyaláson jelen volt ugyanakkor Jevhenyija Carr, Timosenko lánya, aki a korábban a Bild című német napilapnak adott interjúban kijelentette: "Édesanyám haldoklik, semmilyen segítséget sem kap." A 31 éves fiatalasszony arra kéri az európai kormányokat, támogassák bebörtönzött anyját - írta a német napilap kedden olvasható internetes változatában. "A kijevi kormány fizikailag semmisíti meg az ellenzéket. Az anyám az útjukban áll" - jelentette ki Jevhenyiha Timosenko.

Timosenko hozzátartói és Nyina Karpacsova ombudsman szerint a volt kormányfő súlyos hátpanaszokkal küzd, ágyhoz kötött. A börtönhatóságok szerint az élete nincsen veszélyben és kihallgatható. December 8-án a börtöncellában, az ágya mellett tartott kihelyezett ülést a bíróság.

A keddi ülést is Olena Szitajlo bírónő vezeti. Az ügyvédek kérték, hogy vegyék el az ügyet a bírónőtől, mert az előzetes tárgyalás szerintük nem volt objektív. Hétfőn késő este Stefan Füle, az Unió bővítési biztosa meglátogatta Julija Timosenkót a fogdában, ahol félórát tartózkodott - jelentette kedd reggel az ukrán televízió. A látogatásról nem tettek közzé részleteket. Füle hétfőn három órán át tárgyalt Viktor Janukovics elnökkel. Miután a megbeszélés eredményéről nem tájékoztattak, feltehető, hogy a két fél között nézetkülönbségek vannak.

A volt miniszterelnököt még az újév előtt áthelyezik a kijevi Lukjanovszki előzetes fogda új női szárnyába. Az új épületrészben kábeltelevízió, meleg víz, hűtőszekrény lesz a cellákban. Az európai normák szerinti börtönt svájci szakemberek segítségével építették fel. Ebben kap helyet minden női őrizetes, közöttük Timosenko is.

Az augusztus 5-e óta őrizetben lévő Timosenkót október 11-én hétévi börtönre ítélte a kijevi Pecserszki kerületi bíróság a 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések miatt, amelyek a vád szerint közel 200 millió dollár értékű kárt okoztak Ukrajnának. Timosenko fellebbezett az ítélet ellen, amelyet politikai ellenlábasa, Viktor Janukovics elnök bosszújának tart. A volt kormányfő ellen több ügyben is büntetőeljárás folyik, például adócsalás és lopás miatt.