Hároméves gyerekre feni a fogát a Lukasenko-rezsim

Andrej Sanikov, belorusz elnökjelölt és családja, Belorusszia, Fehéroroszország
Vágólapra másolva!
Állami gondozásba vétel fenyegeti az egyik ellenzéki elnökjelölt kisfiát Fehéroroszországban. A hároméves gyerekre nagyanyja vigyáz, miközben szüleit 15 éves börtön fenyegeti, mert részt vettek a december 19-i választás vitatott eredménye miatt szervezett, vérbe fojtott tüntetésen.
Vágólapra másolva!

"Ha anyu ilyen hosszú időre utazott el, engem miért nem vitt magával?" - kérdezgeti az alig hároméves belorusz Danyil Szannikov a nagymamáját, Ljucina Khalipot, miközben a család barátaitól a közelmúltban kapott játékokkal játszik szülei minszki lakásában. Amikor pedig a nagyi fürdeti, akkor sír: "Apu nem így szokta mosni a hajam" - meséli a New York Timesnak Ljucina Khalip.

A kisfiú többszörösen hátrányos helyzetűnek tekinthető az Európa utolsó diktátorának is nevezett Alekszander Lukasenko Fehéroroszországában. Apja Daniel Szannikov, az egyik ellenzéki elnökjelölt, aki indult a tavaly december 19-én rendezett elnökválasztáson, édesanyja pedig Irina Khalip elismert oknyomozó újságíró.

Az elnökválasztáson - hogy demokratikusabb színben tüntessék fel az országot - több ellenzéki jelölt indulását is engedélyezték a fehérorosz hatóságok. A hivatalban lévő elnökkel együtt összesen tízen voltak. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a választásokról készült jelentésében azonban azt írja, hogy a társadalom minden szegletéből összeszedett elnökjelöltek inkább egy Európának szóló nagyszabású színjáték szereplői voltak, mint egy valóban demokratikus választás jelöltjei. A show kitalálója, rendezője, főszereplője és nyertese pedig Lukasenko elnök volt egy személyben - olvasható az [origo] elnökválasztást követő elemzésében.

Az aranyvasárnap tartott elnökválasztást közel 80 százalékos eredménnyel nyerte meg Lukasenko, a demokratikus színjátéknak pedig aznap este brutális véget vetettek: az vitatott eredmény ellen tiltakozó többezres éjszakai tüntetést rohamrendőrökkel kergették szét, majd a résztvevők és a szervezők tömegeit tartóztatták le. A letartóztatások miatt az az EU azt fontolgatja, hogy a rezsim számos vezetőjét tiltólistára helyezi, vagyis nem ad nekik beutazési vízumot.

A kis Danilt sem véletlenül halmozták el ajándékokkal a család barátai: szülei is azok között voltak, akiket a tüntetés után begyűjtöttek. Nagymamája ugyan azzal vigasztalja a gyereket, hogy apja és anyja hosszú üzleti útra ment, de ő valószínűleg sejt valamit, amikor azt kérdezgeti, őt miért nem vitték magukkal - írja az amerikai lap.

Daniel Szannikovot - aki aki korábban külügyminiszter-helyettesként dolgozott Lukasenko elnök alatt, de ellenézki mozgalmat indított, miután az elnök diktatórikus hatalmat szerzett - és Irina Khalipot aznap éjjel autójukból rángatták ki, miközben a nő épp interjút adott egy moszkvai rádiónak. Apját ügyvédje szerint a rendőrök meg is verték, és eltörték mindkét lábát - írja a New York Times. Azóta számos társukkal együtt - köztük hat másik ellenzéki elnökjelölttel - ők is a még mindig a szovjet időket idéző, baljós hárombetűs rövidítést viselő belorusz állambiztonsági szolgálat, a KGB őrizetében vannak. Tiltott tüntetésen való részvétellel és tüntetés szervezésével gyanúsítják őket, a New York Times szerint akár 15 év börtönt is kaphat az összesen kéttucatnyi gyanúsított.

Forrás: AFP
A kis Danyil szüleivel

Azonban nem egyedül a KGB rövidítése az, ami az Európában rég letűntnek hitt kommunista diktatúra módszereit idézi. Egyrészt sem ügyvédjeiket, sem hozzátartozóikat nem engedik az őrizetben tartott ellenzékiekhez, másrészt Szannikovék esetében a hatóságok vizsgálatot is indítottak a letartóztatás óta a nagymama felügyelete alatt álló gyermek elhelyezéséről.

A lap szerint az eljárás kísértetiesen idézi a Sztálin-érát, amikor nép ellenségeinek kikiáltott és ezért gulágra küldött másképp gondolkodók gyerekeit állami árvaházakban helyezték el. "Ha nincsenek meg az anyagi, vagy fizikai lehetőségei, ne aggódjon. A gyermek nem marad egyedül" - mondta a nagymama szerint a fehérorosz gyerekjóléti szolgálat két munkatársa, akik az óvodában keresték fel a kisfiút. Az idős nő burkolt fenyegetésként értékelte az amúgy barátságos szavakat, szerinte a gyerekén keresztül próbálják megtörni lányát a hatóságok.

A Danyil ügyéért felelős szociális munkás szerint a kormányzat felelőssége annak eldöntése is, hogy az idős nő alkalmas-e a gyerek felvigyázására. "Isten bocsássa meg, de nincs minden rendben, ha a nagymama egészségügyi állapotát nézzük" - idézte az illetékest az Interfax. A hatóságok már több próba elé is állították a nagymamát: egészségügyi és pszichológiai tesztek sorát végezték el rajta, sőt még a gyereket is AIDS- és szifilisztesztnek vetették alá. Ügyében január végén várható döntés.