Összeomlott a libanoni kormány

Vágólapra másolva!
Kilépett a libanoni kormányból tizenegy miniszter, és ez az alkotmány szerint már a kormány bukását jelenti. A New Yorkban tárgyaló kormányfő azonnal hazaindult.
Vágólapra másolva!

Megbukott a nemzeti egységkormány Libanonban, miután a Hezbollah síita mozgalom tíz minisztere és egy tizenegyedik is lemondott. A bejrúti kormány 30 tagú, és az alkotmány értelmében fel kell oszlatni, ha a tagjainak legalább egyharmada kilép belőle.

A Hezbollah már hónapok óta nyomást gyakorol Szaad Haríri kormányfőre, hogy ne támogassa a hollandiai székhelyű különleges ENSZ-törvényszéket, amelynek feladata, hogy kivizsgálja, kik gyilkolták meg 2005 februárjában a kormányfő apját, Rafik al-Harírit. Az idősebb Haríri háromszor volt miniszterelnök, végül 2004 októberében lemondott a hivataláról.

A vizsgálatról kiszivárgott részletek szerint az Irán és Szíria által támogatott Hezbollah állt a merénylet mögött. A mozgalom vezetője, Haszan Naszrallah azonban tagadja, hogy közük lett volna a merénylethez.

A libanoni kormány az ügy miatt nem volt képes normális működésre, mert a Hezbollah bojkottálta az üléseit, azt követelve, hogy mondják ki, a törvényszék "hamis tanúvallomásokra" alapozta vizsgálatát. Haríri tábora azonban kitartott a törvényszék működése mellett.

A kormány bukásának pillanatában Szaad Haríri éppen Washingtonban volt, az amerikai elnökkel tárgyalt, de megszakította a látogatását és hazaindult. A tervek szerint csütörtökön megáll Párizsban, ahol a francia elnökkel tárgyal.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy nyílt fegyveres harc tör ki Libanonban az ellenfelek között, de az elképzelhető, hogy utcai tüntetések és zavargások lesznek, sőt felmerül a politikai gyilkosságok és merényletek lehetősége is.