Egy magyar is elvesztette az állampolgárságát Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Szlovákiában fél év alatt 25-en vesztették el az állampolgárságukat amiatt, hogy felvették egy másik országét - közölte a Pravda című független napilap. Egy magyar is van köztük, a többségük német vagy osztrák állampolgár lett.
Vágólapra másolva!

Elveszítette szlovák állampolgárságát huszonöt ember az elmúlt fél évben, mert felvette egy másik országét a Pravda című független napilap beszámolója szerint. Többségük német vagy osztrák, de egy magyar nő is van közöttük.

Mindannyian a tavaly júliusban életbe lépett módosított jogszabály alapján veszítették el a szlovák állampolgárságukat. E szerint automatikusan elveszíti eredeti állampolgárságát mindenki, aki felveszi egy másik országét.

A jogszabályt a határon túli magyarok egyszerűsített honosítására vonatkozó budapesti törvénymódosításra válaszul fogadta el a pozsonyi parlament.

Az Iveta Radicová vezette jobbközép szlovák kormány tavalyi hivatalba lépésekor megígérte, hogy változtat a Robert Fico-féle módosításon, amelyet diszkriminatívnak tart, mert bünteti a szlovák állampolgárokat. A vita a koalícióban már hónapok óta folyik, de máig sincs megállapodás arról, hogyan módosítsák a törvényt.