Marokkó - a hasiskirályság, amely az EU-ba vágyik
Főváros: Rabat
A Marokkóról szóló legfrissebb cikkeinket itt találja.
Az arab világ forrongásáról szóló összes cikkünket itt gyűjtöttük össze.

Mi volt itt korábban?

A marokkói királyság Észak-Afrika legnyugatibb országa a Gibraltári-szoros afrikai oldalán. A nagy múltú arab ország aranykorának előbb spanyol hódítók vetettek véget, majd franciák gyarmatosították. Fél évszázadnyi francia uralom után 1956-ban vált független alkotmányos királysággá, de a következő évtizedekben több puccskísérletet és fegyveres konfliktust is átélt, az Algériával vívott sivatagi háború után a Marokkótól délnyugatra található Nyugat-Szahara helyzetét máig nem sikerült rendeznie.

Kik élnek itt, és mit csinálnak?
Marokkót közel 32 millió ember lakja, ezzel Egyiptom és Algéria után a harmadik legnépesebb észak-afrikai arab ország. Az ország népességét arabok és különböző berber törzsek alkotják, az uralkodó vallás a szunnita muszlim. 710 850 négyzetkilométeres területével közel hét és fél Magyarországot tesz ki, a száraz klíma ellenére még mindig az emberek fele él mezőgazdaságból.

Miért fontos?
Marokkó a világ legnagyobb foszforexportőre, de az európaiak számára inkább egzotikus turistacélpontként ismert, és a foszfátipar mellett ebből származik a legtöbb jövedelme is. Casablanca és Tangir kikötői a luxus-óceánjárók kedvelt célpontjai, de a Marrákes és Fez városa, valamint a Szahara homokdűnéi is sok európait vonzanak.

Miért érdekes?
A marokkói király dinasztiája több mint 350 éve uralkodik az országon, és vérvonalát egyenesen Mohamed prófétáig vezeti vissza. Marokkót sokan csak "hasiskirályságnak" becézik, mert a kábítószer-kereskedelem egyik központja, városaiban úton-útfélen kábítószer-kereskedőkbe botlik az ember. Az afrikai ország a BBC szerint szeretne az Európai Unió tagjává válni, de ehhez nem sok támogatót sikerült találnia az EU-n belül.

Forrás: AFP
Reformokért tüntetnek a marokkói Tetuán utcáin

Ki a főnök?
Az országot VI. Mohammed király irányítja, aki 1999-ben meghalt apjától, az 1961 óta uralkodó II. Hasszán királytól vette át a hatalmat. Az országban ugyan demokratikusan választott parlament működik, de a király kezében összpontosul a végrehajtó hatalom, VI. Mohammed törvényerejű rendeleteket hozhat, feloszlathatja a parlamentet, és leválthatja, illetve kinevezheti a miniszterelnökét.

Mi a baj?
Bár a király kezdetben reformokat és demokratikus átalakulást ígért, a Rabatból származó WikiLeaks-akták szerint a legutóbbi helyhatósági választásokba már a demokráciával szembemenve "beavatkozott a palota", hogy megakadályozza a mérsékelt iszlamista erők hatalomra jutását. Az országban nagyon elterjedt a korrupció, helyi üzletemberek arra panaszkodnak, hogy a király és köre állami intézményeken keresztül intézi a megvesztegetéseket, a nagyobb befektetési döntések pedig csak a királytól és két bizalmasától függenek.

Mi történt eddig?
Marokkó több városában tartottak kormányellenes tüntetéseket február 20-án, ahol új alkotmányt követeltek, a király lemondását azonban nem kérték. A tüntetők békés demonstrációt tartottak, és nem ütköztek meg a biztonsági erőkkel, el-Hoszeima városában azonban öt ember meghalt egy felgyújtott banképületben.

További országokért kattintson a térképre!