Pedofília gyanújával felfüggesztettek huszonegy papot az USA-ban

Vágólapra másolva!
Pedofília gyanúja miatt átmenetileg felfüggesztettek huszonegy katolikus papot Amerikában, miután gyanúsnak találta őket egy négy hete nyilvánosságra hozott vizsgálat. A philadelphiai főegyházmegyében az érsek szerint megingott az egyház iránti bizalom, de az ügyek kivizsgálásával újra helyreállhat a béke.
Vágólapra másolva!

Huszonegy katolikus papot függesztett fel a szolgálat alól a philadelphiai érsek az USA-ban, miután egy esküdtszéki jelentés egy hónapja pedofília gyanújába keverte őket - írja a Guardian. Justin Rigali bíboros közölte: a papokat ideiglenesen mentette fel, amíg az ellenük felhozott vádak tisztázódnak.

Philadelphiában két éve folytattak esküdtszéki vizsgálatot gyermekmolesztálási ügyek miatt. A vizsgálat eredményeképp eddig négy embert vádoltak meg: két pap, egy volt pap és egy katolikus iskola tanára áll bíróság elé, mert a vád szerint fiatal fiúkat erőszakoltak meg. A vizsgálat során egy magas rangú egyházi méltóságot azzal is megvádoltak, hogy megpróbálta elhallgatni a molesztálásokat, és a pedofil papokat az ellenük felhozott panaszok eltussolásával új egyházközségbe menekítette.

A vizsgálat rajtuk kívül összesen harminchét papot nevezett meg, akik az ellenük felhozott megalapozott gyanú ellenére eddig szolgálatban maradhattak. A papok nevét ugyan nem hozták nyilvánosságra, de az érsek kénytelen volt válaszlépéseket tenni. Egy héttel a jelentés nyilvánosságra hozatala után három papot függesztettek fel, most pedig huszonegyet. Nyolc pap a helyén maradhatott, mert az ügyükben végül nem találtak olyan nyomot, amely további vizsgálatot tenne szükségessé. További öt papot menesztettek volna, de már nem szolgáltak a katolikus egyháznál.

"Nehéz heteket éltünk át az esküdtszéki jelentés megjelenése óta, nehéz idők voltak a molesztálások áldozatai számára, és egyben minden katolikus számára - mondta a döntés után a philadelphiai érsek. "Tudom, hogy sok embernek megingott a hite az egyházban, de imádkozom érte, hogy az egyházmegye lépései segítenek újraépíteni ezt a bizalmat" - tette hozzá.

A vizsgálat ideje alatt többször érte az a vád az egyházat, hogy nem az áldozatokat, hanem saját papjait próbálja védeni a vizsgálat során. Rigali érsek ezért egy gyermekmolesztálási ügyekre specializálódott városi ügyészt bízott meg azzal, hogy vizsgálja felül az ügyeket, így keveredtek gyanúba a most elbocsátott papok.

A papok által molesztált áldozatok érdekvédelmi szervezete azonban így is kevesli a lépéseket, és azzal vádolja az egyházat, hogy túl sokáig halogatta a papok felfüggesztését. Egy másik, az egyházi vezetők ellenőrzésével foglalkozó civil szervezet szerint az érsek nem jószándékból, hanem kényszerből cselekedett, amikor felkérte az ügyészt a vizsgálatra.