Őrizetbe vették a szíriai tüntetők két vezetőjét

Vágólapra másolva!
Több szíriai városban és Damaszkuszban is folytatódtak a harcok hétfőre virradóra, egy tizenkét éves gyerek életét vesztette. Több helyen nincs áram, és a telefonvonalak sem élnek. Egy szíriai emberjogi szervezet szerint vasárnap letartóztatták a tüntetők két vezetőjét.
Vágólapra másolva!

A szíriai biztonsági erők őrizetbe vették vasárnap Bánjászban a kormányellenes tüntetők vezetőit - közölte egy szíriai emberjogi csoport hétfőn. A mozgalom vezetőinek tekintett Anasz al-Ajrut sejk és Basám Sajuni mellett 250 ember került fogdába, de nők tucatjai és egy tízéves gyerek is rendőrkézre került.

A BBC értesülése szerint hétfőn hajnalban heves lövöldözés tört ki Damaszkuszban, egy korábban a hadsereg által lezárt területen. Közben a hadsereg tovább folytatta támadását a lázadók kezén lévő városok ellen. Homszban, Deraában és Bánjászban is harcok voltak, Homszban vasárnap meghalt egy 12 éves gyerek is. Damaszkusz közelében továbbra sincs áram, és a telefonvonalak sem élnek.

Az állami média tájékoztatása szerint egy fegyveres 10 munkással végzett Homsz városában vasárnap. Külföldi tudósítók továbbra sem léphetnek be Szíria területére. Egy szíriai emberjogi csoport szerint vasárnap több város is totális ostrom alatt volt, a telekommunikációs csatornák nélkül pedig csak a sötétben tapogatóznak a sérültek és a halottak számát illetően.

Szíriában közel két hónapja kezdődtek korrupcióellenes tüntetések, amelyekre a biztonsági erők erőszakkal válaszoltak. A tüntetők ezután már Bassár el-Aszad távozásáért kezdtek tüntetni, a kormány szerint terrorista csoportok garázdálkodnak az országban, el-Aszad pedig kijelentette, hogy nem hajlandó kiadni a kezéből a hatalmat.