"Az amerikaiak elfelejtik, hogy részei a világnak" - nyílt nap az amerikai magyar követségen

EU, Európai Uniós nyílt nap, magyar követség, Washington
Vágólapra másolva!
Kolbász, néptánc és porcelán is volt a washingtoni magyar követség nyílt napján, ahol a városban élők megismerkedhettek a magyar kultúrával. Az egyik látogató szerint nagyon fontosak az ilyen rendezvények, mert emlékeztetik az amerikaiakat, hogy ők is részei a világnak. Egy másik szerint az sem mellékes, hogy így a fiatalok megismerhetik egy-egy ország gazdag kultúráját.
Vágólapra másolva!

A ragyogó napsütésben a bejárat előtt kígyózó sorban tucatnyi amerikai várakozott, hogy részt vegyen a washingtoni magyar nagykövetség nyílt napján, amelyet az EU Shortcut to Europe kezdeményezése keretében rendeztek meg. "Olykor az amerikaiak elfelejtik, hogy részei a világnak" - mondta egy látogató, James Wanga.

A Shortcut to Europe az EU tagországainak és delegációinak közös akciója, lehetőséget nyújt a huszonhét tagországnak, hogy bemutassa kultúráját a látogatóknak. Egy nagykövetség felkeresése önmagában meglehetősen formális és kellemetlen lehet, a kapuk megnyitásával azonban lazább élmény. "Bemutatjuk nemzeti értékeinket és örökségünket" - mondta a rendezvényről Szörényi András, a Magyar Nagykövetség sajtófőnöke. Szerinte "a cél, hogy úgy ismertessük meg Magyarországot, hogy az emberek fel is akarják keresni".

A látogatók budapesti utat nyerhettek a turistairodában, miközben kisfilmek és fotók segítségével barátkozhattak Magyarország nevezetességeivel. A látogatók hagyományos magyar ételeket, például kolbászt kóstolhattak a kertben, amelyhez magyar bort kínáltak. "Mindennap látod ezt - mutat egy golyóstollra Szörényi -, azt azonban nem tudod, hogy eredetileg Magyarországról származik".

A nyitott ház koncepciója szerint az országnak egy órája volt arra, hogy a lehető legtöbbet mutassa meg magából. Rögtön a bejáratnál az érdeklődők egy zenei sarkot találtak, ahol mind a tradicionális magyar dallamok, mind az aktuális slágerek felcsendültek, a gyereksarokban pedig népszerű magyar alakokról tudhattak meg szórakoztató tényeket a gyerekek. A herendi porcelánnal borított asztal az esemény központi eleme volt, ahol bemutatták azt az edénykészletet is, amely a Vilmos herceg és Katalin hercegnő esküvőjére tervezett ajándék mintájára készült.

"Ezek a napok rendkívül lényegesek, hisz olykor ez az egyetlen alkalom, hogy az emberek megismerhessék, valójában miket is állítanak elő ezek az országok" - mondta a rendezvényről Timothy Albrecht helyi porcelánkereskedő. Kiemelte azt is, hogy a magyar nagykövetség igazán segítőkésznek és nagylelkűnek mutatkozott a művészetfejlesztés terén. Izgatottan várta, hogy ismét részt vehessen a kiállításon, ahol az elmúlt évben mintegy kétezer kereskedő mutatkozott be.

Forrás: Linsey Isaacs

"Nagyon fontos, hogy tájékozottak legyünk a különböző kultúrákat illetően" - mondta egy látogató, Michelle Quinteros-Czifra. "Egyedülálló hely Washington, hisz lehetőséget nyújt arra, hogy ezt a sok országot mind megismerhessük, csak nem használjuk ki a lehetőséget" - tette hozzá.

A déli néptáncbemutató közben az Ecuadorból származó Michelle a lányával arról beszélt, milyen fontos a saját latin-amerikai gyökerei és férjének magyar kultúrája között megtalálni az egyensúlyt. Lenyűgözőnek nevezte a magyar hagyományokat, de azt mondta, elkeseríti, hogy a fiatalok nem gondozzák tovább. "A gyerekeknek meg kell mutatni ezt a gazdag kultúrát" - mondta Michelle, miközben a lányával kéz a kézben beugrott a sorba, hogy beszálljon a táncba.