Igent mondtak a máltaiak a válás bevezetésére

Vágólapra másolva!
A máltaiak kétharmada a válás bevezetése mellett szavazott az erről tartott népszavazáson szombaton. A szigetország mellett már csak a Fülöp-szigeteken és a Vatikánban tiltják a válást. A népszavazás nem kötelezi a kormányt, de a miniszterelnök azt mondta, az eredmény világosan jelzi, mit akar a többség.
Vágólapra másolva!

Népszavazást tartottak szombaton Máltán, a választóknak arra a kérdésre kellett válaszolni, hogy engedélyezzék-e a válás bevezetését. Málta a Vatikánon kívül az egyetlen ország Európában, ahol tiltják a válást, ezen a két országon kívül már csak a Fülöp-szigeteken nem lehet házasságot felbontani.

A szombati népszavazás eredménye szerint a szavazók majdnem kétharmada igent mondott a válásra - írja a BBC a helyi médiára hivatkozva. A hírt Lawrence Gonzi miniszterelnök is megerősítette. Gonzi egyébként a válás ellen kampányolt, de egy tévébeszédben azt mondta: "Bár nem az az eredmény, amit kívántam, kötelességünk tekintetbe venni, mit kíván a többség". A népszavazás nem ügydöntő volt, a miniszterelnök szerint most a parlament feladata, hogy olyan törvényt alkosson, amely legalizálja a válást Máltán.

Olyan törvény születhet, amely négy év különélés után engedélyezi a válást. A megromlott házasságokban élőknek eddig a bíróságtól vagy az egyháztól kellett kérniük a házasság felbontását, és a bonyolult eljárás akár kilenc évig is eltarthatott. A harmadik lehetőségük az volt, hogy külföldön váltak el.

Az országban nagyon befolyásos katolikus egyház a nem mellett kampányolt. Az igenek legfőbb támogatója szerint az eredmény új korszakot jelent Málta történetében, mert elvezethet az egyház és az állam szétválasztásához.