Kitoloncolhatják az USA-ból a Strauss-Kahnt megvádoló szobalányt

Vágólapra másolva!
Amerikai állampolgárság nincs, csak munkavállalási engedéllyel tartózkodik az Egyesült Államokban az a szobalány, aki korábban szexuális molesztálással vádolta a Nemzetközi Valutaalap volt vezetőjét. A guineai származású nőt akár ki is toloncolhatják, ha beigazolódik, hogy eskü alatt hazudott Dominique Strauss-Kahn-ról.
Vágólapra másolva!

A hamis tanúzás vádjával és akár az Egyesült Államokból való kitoloncolással is szembe kell néznie a Sofitel szálloda 32 éves szobalányának, aki azt állítja, hogy májusban szexuálisan zaklatta őt a Nemzetközi Valutalap korábbi vezérigazgatója - írja a brit Telegraph online kiadása. A guineai származású szobalányt szigorú vizsgálatnak vetették alá, miután a New-York-i ügyészek pénteken azt mondták, súlyos ellentmondásokat találtak a nő vallomásában, ezért felvetődött a gyanú, hogy eskü alatt hazudott.

New York-i bulvárlapok azt írják, hogy a nő pénzért cserébe szexet ígért a szálloda vendégeinek, Strauss-Kahn pedig vélhetően félreértette a szituációt. A Kaliforniai Egyetem egyik jogászprofesszora szerint a Belbiztonsági Minisztérium megpróbálhatja felülvizsgálni a nő bevándorlási aktáját azzal az indokkal, hogy annak idején hazudott kérelmében. Az arizónai egyetem bevándorlási és politikai központjának egyik munkatársa azt mondta, a legegyszerűbb az lenne a hatóságok számára, ha megpróbálnák kitoloncolni a nőt hiszen csak munkavállalási engedélye van.

Az ügyben csütörtökön történt fordulat, amikor a vádat képviselő ügyészi iroda szóvivője bejelentette, hogy Strauss-Kahnnak meg kell jelennie a bíróságon. Ez azért meglepetés, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatójának első bírósági meghallgatását eredetileg július 18-ra tűzték ki. A beidézés bejelentése után a New York Times azt írta, hogy megdőlhetnek a Strauss-Kahn ellen felhozott vádak.

A törvényszéki tesztek ugyan egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy történt szexuális kapcsolat a volt IMF-vezér és a szobalány között, de a New York Times szerint az ügyészek már nem hisznek abban, amit a szobalány mondott nekik az erőszak körülményeiről. Egy törvényszéki hivatalnok azt is hozzátette, hogy "a május 14-ei vallomása óta a feljelentő többször is hazudott". Az egyik hivatalnok szerint a szobalány kapcsolatba hozható drogkereskedelemmel és pénzmosással foglalkozó bűnözőkkel. A szobalány ügyvédje nem cáfolta egyértelműen ezeket az állításokat, de azt hangsúlyozta: "semmi sem változtat azon a nagyon fontos tényen, hogy Dominique Strauss-Kahn megerőszakolta az áldozatot a hotelban".

Strauss-Kahnt május közepén vették őrizetbe a New York-i John F. Kennedy repülőtéren, amikor az Air France egyik járatával Franciaországba készült repülni. Azzal gyanúsították, majd vádolták meg, hogy az amerikai nagyváros egyik előkelő szállodájában egy szobalányt szexuálisan zaklatott.

A Dominique Strauss-Kahn elleni eljárásról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.