"Ez nem jótékonykodás, ez szembeszegülés" - interjú a gázai flottilla egyik szervezőjével

Huwaida Arraf amerikában élő palesztin jogvédő, flottillaszervező
Vágólapra másolva!
Mahatma Gandhihoz hasonlítja magukat, és azt mondja, szándékosan provokálják Izraelt a Gázába indított hajóraj szervezői: az [origo]-nak Huwaida Arraf, a második gázai segélyflottilla egyik ötletgazdája adott interjút az akcióról. A hajókat útnak indító szervezet elnöke szerint a jogvédőknek nem kell foglalkozniuk azzal, hogy a radikális palesztin szervezet, a Hamász profitálna a gázai blokád feloldásából, mert szerinte az emberi jogok a politika fölött állnak.
Vágólapra másolva!

A tavalyi, izraeli kommandósok által megakadályozott próbálkozás után nemzetközi jogvédő szervezetek idén ismét hajóflottát küldtek Izraelhez, hogy a Gázai övezet blokádját áttörve felhívják a világ figyelmét az ott élő palesztinok helyzetére. A Földközi-tenger partján húzódó, magas falakkal körbevett Gázai övezetben 2007 óta a radikális Hamász palesztin szervezet az úr, és a kétharmad budapestnyi területre csak szigorú izraeli ellenőrzések után lehet bejutni. Az évek óta fennálló blokád miatt csak az izraeli hatóságok által meghatározott termékeket lehet bevinni, és a terület 1,6 millió lakosa a jogvédők szerint nyomorúságos körülmények között él.

Az izraeli blokád megtörésére a világ különböző országaiból összegyűlt flottát állított össze a Free Gaza Movement, a hajókkal humanitárius segélyt is vittek volna a lezárt területre. A Görögországban gyülekező hajókat azonban a görög kormány döntése alapján nem engedték kihajózni Izrael felé, így nem jutottak el Gázáig. Az aktivisták tüntetésekbe kezdtek, más tüntetők pedig úgy döntöttek, hogy repülővel utaznak Izraelbe a gázai blokád ellen tüntetni. Őket az izraeli hatóságok a reptereken próbálták kiszűrni és visszafordítani.

Miközben a blokád feloldását követelő aktivisták Izraelt megszálló hatalomnak állítják be, a zsidó állam azzal védekezik, hogy a Gázai övezetet az EU és az USA által is terrorista szervezetnek tartott Hamász uralja, a területről pedig korábban folyamatosan zúdultak rakéták a szomszédos izraeli városokra. Az izraeli kormány önvédelemnek tekinti a gázai határok szigorú ellenőrzését, hogy így akadályozza meg a fegyverek, valamint a fegyvergyártásra alkalmas anyagok bevitelét.

A mostani tüntetésekkel kiélesedő izraeli-palesztin konfliktusról az [origo] Aliza Bin-Nounnal, Izrael budapesti nagykövetével, valamint Huwaida Arraffal, a Free Gaza Movement elnökével, egy Amerikában élő palesztin aktivistával készített interjút. Ismerje meg, mit gondolnak a szembenálló felek a hajókról, a blokádról és Gáza jövőjéről!

Az Aliza Bin-Nounnal készített interjút itt olvashatja.

Huwaida Arraf, a Free Gaza Movement elnöke

- A második gázai flottilla szervezőit és tagjait egyesek emberi jogokért harcoló segélyaktivistáknak, mások radikális provokatőröknek nevezik. Ön szerint mi az igazság?

- Emberi jogi aktivisták vagyunk, rengeteg jogvédő mozgalom fogott össze az akciónk sikere érdekében. Bár a hajóink humanitárius segélyszállítmányt vinnének a Gázai övezetbe, az akció mégsem a rakományról szól, hanem az emberi jogokról. Gázában az emberek nem akarnak segélyeken élni, működő gazdaságot akarnak, szabadon és méltósággal akarnak élni, utazni, kereskedni.

- Izrael szerint az önök akciója nem segítség, hanem provokáció.

- Valóban provokációra van szükség ahhoz, hogy kiharcoljuk Gáza szabadságát, mert a nemzetközi közösség enélkül nem tesz semmit az izraeli politika ellen. Mahatma Gandhi is provokált, amikor szembeszállt az elnyomó brit politikával, a dél-afrikai emberi jogi mozgalmak is provokáltak, amikor szembeszálltak az apartheiddel. Mi is provokálunk, hogy legyőzzük az igazságtalan izraeli politikát.

- A flottilla a világ minden tájáról vonultat fel hajókat és aktivistákat. Hogyan sikerült ilyen összefogást összehozni?

- Nagyon dinamikus szervezet vagyunk, 22 országban folytatunk kampányt: a nemzetközi támogatásunk hihetetlen erőt ad nekünk. Az összefogás abból származik, hogy sok ember korábban tehetetlenül nézte, mi történik Gázában, és azt érezte, nincs beleszólása a dolgokba. De aztán három éve elküldtük az első hajónkat a Gázai övezetbe, és megmutattuk, hogy tudunk tenni valamit. Azóta sokan maguktól keresnek meg minket a világ minden tájáról, hogy részt vegyenek az akcióinkban.

- Békést tiltakozást hirdetnek, de Izrael militáns elhajlásokkal vádolja magukat. Hogy tudják megszűrni a tagokat, hogy ne kerüljenek szélsőségesek a soraikba?

- Különböző bizottságaink vannak, amelyek meghatározott kiválasztási procedúrákkal szűrik meg, hogy kik kerülhetnek fel a flottilla hajóira. Odafigyelünk rá, hogy ne kerülhessenek be közénk szélsőségesek. Minden utas orientációs tréningen és békés tüntetésekre szolgáló kiképzésen vesz részt, és ígéretet tesz arra, hogy nem fog senkit bántani az akció során.

- Milyen a helyzet jelenleg Gázában?

- Izrael az elmúlt években egészen elképesztő termékek bevitelét tiltotta meg a Gázai övezetben. Nem lehetett bevinni gyógyszereket, különböző orvosi műszereket, de még gyerekjátékokat sem. A PVC-csövek bevitele is tilos, ezért még mindig nincs megjavítva az ivóvízhálózat, és a vezetékes víz 95 százaléka ihatatlan, a szennyvíz pedig tisztítatlanul ömlik a tengerbe. Sokáig építőanyagot sem lehetett bevinni. Mi megtagadjuk ezeket a tiltásokat, és be fogjuk vinni, amire szükség van. Ez nem jótékonykodás, ez szembeszegülés.

- Mért nem engedi be Izrael a hajókat? Mi történne, ha a flottilla bejutna Gázába?

- Izrael csukva akarja tartani a világ szemét. Ha a békeaktivisták bejutnának a Gázai övezetbe, kiderülne, hogy micsoda elnyomás van ott. Ez az egész a hatalomról szól, arról, hogy kié az irányítás a területek fölött. Ahhoz, hogy fenntartsák a hatalmukat, el kell nyomniuk a palesztin embereket, de mi meg akarjuk törni ezt. Ha sikerrel járunk, elvesztik az irányítást.

Ez nem azt jelenti, hogy mi biztonsági fenyegetést jelentenénk: valójában Izrael jelent fenyegetést, de mi fel vagyunk készülve az izraeli agresszióra. Izrael tiltása nevetséges, ők is tudják, hogy nincs a hajóinkon fegyver. Az ENSZ, a Vöröskereszt és az EU képviselőit is a hajóinkra hívjuk, hogy kutassák át őket és bizonyosodjanak meg róla. Velünk hajóznak a nemzetközi média képviselői is: mindenki láthatja, hogy nem fegyveresek vagyunk, hanem békés tüntetők.

- Nem félnek, hogy az akciókkal közvetve mégis erőszakot szülnek, vagy hogy a Gázai övezetet irányító Hamász malmára hajtják a vizet?

- A mi akciónk éppen arra szolgál, hogy véget vessen az erőszaknak. Az üzenetünk egyszerű: szabadságot, méltóságot, emberi jogokat és egyenlőséget követelünk. És mi - az izraeliekkel ellentétben - meg is valósítjuk ezt. Mi nem diszkriminálunk, sok izraelivel dolgozunk együtt. Én keresztény palesztin vagyok, a férjem zsidó. Az emberek szabadságának pedig nincs köze a politikához vagy politikai frakciókhoz, ezért nem foglalkozunk azzal, hogy ebből mit profitálhat a Hamász. A Hamászt Izrael mumusnak használja, hogy elijessze az embereket a szabadságtól. Pedig ha szabadság lenne a Gázai övezetben, a szélsőségesek eltűnnének. Valójában Izrael táplálja az extremizmust a blokáddal. És hamis az az érvelés is, hogy a blokád feltörésével több fegyvere, több rakétája lenne a Hamásznak, hiszen azt az izraeliek is elismerik, hogy a föld alatti alagutakon most is jönnek be a fegyverek, behoznak, amit csak akarnak. A blokád csak az átlagemberek életét keseríti meg. Izrael szándékosan keseríti meg az átlag palesztinok életét, hogy felkeljenek a Hamász-kormány ellen, amit maguk választottak.

- Mit gondol arról, hogy Görögország izraeli kérésre visszatartja a hajóikat?

- Szégyenteljes, hogy a görög kormány úgy ugrál, ahogy az izraeliek fütyülnek. Természetesen értjük, hogy nagy nyomás alatt vannak a gazdasági válság miatt, de ez nem mentség. A görög kormány szembement azzal, amit korábban képviselt, és azzal is, amit a görög emberek többsége várt volna tőle. Szégyellhetik magukat. A hajóink foglyul ejtését nem tartjuk törvényesnek. Bíróságon támadjuk meg a görög kormány döntését, amely megtiltja, hogy Gázába hajózzunk.

- A flottilla megakasztása után bukkant fel az a terv, hogy a palesztinbarát aktivisták repülővel mennének Izraelbe, és így tüntetnének a gázai blokád ellen. Ezt is önök szervezték?

- Nem, a "Welcome to Palestine" (Isten hozott Palesztinában) akció nem a mi ötletünk volt, azt tucatnyi palesztin szervezet kezdte szervezni, és világszerte támogatásra talált. Az Izraelbe repülő aktivisták csak akkor kezdtek volna tüntetésbe, ha nem engedik be őket, mert azzal lelepleződött volna, hogy a palesztinokat Izrael ketrecben tartja. De több országban már a repterekről visszafordították az aktivistákat, tudomásunk szerint azért, mert az izraeli diplomácia megfenyegette a légitársaságokat. Ha ez így van, akkor az európai kormányoknak határozottan ki kell állniuk az ilyen manipuláció ellen.

- Több hajójuk jelezte, hogy szabotázs történt rajtuk, és ezért nem tudtak elindulni Gáza felé. Izraelt sejtik az akciók mögött?

- Nem akarunk spekulálni, de ez nem csupán sejtés. Egy görög és egy török kikötőben is szabotázs történt, méghozzá ugyanolyan. A rongálás hihetetlenül kifinomult munka volt, olyan alkatrészt vágtak el, amit csak hozzáértő ember venne célba. A tavalyi flottilla hajói elleni is történt szabotázs: ez túl sok ahhoz, hogy véletlen legyen.

- Mik a terveik most, hogy a flotta vesztegel, a repülővel Izraelbe érkező embereket pedig sorra toloncolják vissza?

- Nem adjuk fel, előbb vagy utóbb eljutunk Gázába. A görög kormánydöntést megtámadó jogi procedúra vélhetően sokáig tart majd, de más módokon is próbálunk nyomást gyakorolni, például a sajtón keresztül. Csak késleltethetik az akciónkat, de nem tarthatnak itt minket örökké. Ha Izrael most le tudja is állítani néhány hajónkat, ezt a növekvő mozgalmat már nem tudja letörni. Világszerte bojkottot hirdetünk az izraeli termékekre, és mindenre, ami az izraeli kormányt és a megszállást támogatja. Ez nem azt jelenti, hogy személyesen az izraeli polgárokkal lenne bajunk, ellenkezőleg: sok izraeli tart velünk a hajóinkon is. Csak azoktól zárkózunk el, akik támogatják a Gázai övezet blokádját és a megszállást.

Olvassa el, hogy miként látják mindezt az izraeliek! Az Izrael budapesti nagykövetével készített interjúnkat itt találja!