Brit zavargások: a kormány igen, a rendőrség nem kér az amerikai szakértőkből

Vágólapra másolva!
Kritikák érték David Cameron miniszterelnök tervét, amely szerint amerikai szakértők tanácsait kérnék ki a zavargások utáni helyzet rendezéséhez.
Vágólapra másolva!

"Nem feltétlenül egy olyan országtól szeretnék tanulni a bandákról, ahol négyszáz is van belőlük" - így reagált a The Independent című lapnak nyilatkozva Hugh Orde, a brit rendőrségi vezetők szövetségének elnöke arra, hogy David Cameron miniszterelnök amerikai szakértők tanácsait kérné ki a zavargások utáni helyzet rendezéséhez.

A kormányfő a parlament csütörtöki rendkívüli ülésén jelentette ki, bizonyítékok vannak arra, hogy bandák állnak a fosztogatások mögött, és az ügyben amerikai szakértők segítségét veszik igénybe.

A brit rendőrségi vezetők szövetségének elnöke szerint inkább az európai tapasztalatokat kellene megvizsgálni, azt követően pedig valószínűleg megállapítják majd, hogy a brit modell a legmegfelelőbb.

Boris Johnson londoni polgármester korábban jelezte: egyetért Cameron szándékával, mivel szerinte az amerikai szakértők is azt tanácsolják majd a kormánynak, hogy álljon el a rendőrség költségvetésének csökkentésétől.

"Az emberek azt akarják, hogy több rendőr legyen az utcákon, mert ez az elmúlt napokban hatásosnak bizonyult" - mondta a polgármester a Sky Newsnak.

Tim Godwin, a londoni rendőrség vezetője szerint az a probléma, hogy nem egyértelműek a politikusok elvárásai. "Hol túl keménynek ítélik a fellépésünket, hol meg az a baj, hogy nem vagyunk elég határozottak" - vélte.

Bill Brereton, az észak-walesi rendőrség korábbi helyettes parancsnoka szintén úgy vélte, hogy az amerikai szakértők nem nyújthatnak megoldást Nagy-Britannia gondjaira. "Ha külföldi rendőrségi szakértőket hívunk ide, akkor hozzunk ide külföldi politikusokat is, hogy magyarázzák el a mi politikusainknak, hogy mit kell tenniük, mert ők vallottak kudarcot, nem a rendőrség" - mondta a BBC-nek.

Theresa May belügyminiszter ugyanakkor kijelentette, fontos megismerni az amerikai tapasztalatokat a bandákkal kapcsolatban. Emellett több nemzetközi szakértő segítségét is kérik a bandák megfékezésében.

A belügyminiszter szerint a rendőrség költségvetésének csökkentése nem akadályozza meg a rendőröket a hatékony munkavégzésben.

Bill Bratton, a New York-i rendőrség korábbi vezetője, aki nagy szerepet játszott az 1992-es Los Angeles-i zavargások megfékezésében is, Cameron új bűnügyi tanácsadója lett. Ő úgy nyilatkozott, hogy az elkövetők őrizetbe vétele önmagában még nem megoldás.

"Itt nemcsak bűnügyekről van szó, hanem társadalmi kérdésekről" - mondta.

London Tottenham városrészében múlt szombat éjjel kezdődtek utcai zavargások, miután a rendőrség eddig pontosan nem tisztázott körülmények között lelőtt egy 29 éves családapát. A Telegraph brit lap online kiadása a halottkém jelentésére hivatkozva azt írja: a férfi halálát egyetlen, a mellkasára leadott lövés okozta. A lap értesülései szerint a férfi nem nyitott tüzet a rendőrökre, de volt nála fegyver. Hétfőn és kedden más brit városokra is átterjedt a rendzavarás.

Vasárnap gyilkosság vádjával egy 17 és egy 26 éves férfi állt bíróság elé a zavargásokban szerdán elgázolt három férfi ügyében Birminghamben. Az eset kapcsán még két gyanúsított van őrizetben. A rendőrség az ügyben korábban őrizetbe vett egy 16 éves fiút is, őt azóta elengedték. A három áldozat a gázolás után a kórházban belehalt sérüléseibe. Birminghamben délután békés megemlékezést tartanak a gázolás helyszínének közelében, a szervezők szerint akár több ezer ember is részt vehet az eseményen.

Időközben Anglia-szerte immár ezer ember állt bíróság elé a múlt hétvégén kezdődött zavargásokkal összefüggésben. A rendőrség szerint összesen akár 3000 embert is bíróság elé állíthatnak a rendbontások miatt.