Vádat emeltek Ivo Sanader ellen a Hypo-ügyben

Vágólapra másolva!
A vád szerint a volt horvát kormányfő még külügyminiszter-helyettesként félmillió eurót fogadott el az osztrák Hypo banktól, hogy Horvátország a banktól vegyen föl kölcsönt.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek szerdán Horvátországban Ivo Sanader, az adriai ország volt kormányfője ellen abban a 90-es évek közepére visszanyúló ügyben, amelyben azzal vádolják, hogy nagy összegű jutalékot kapott az osztrák Hypo Alpe Adria banktól.

A vesztegetési ügyekkel foglalkozó horvát ügyészség szerint Sanader 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként, átszámítva csaknem félmillió eurót kapott a Hypo banktól azért, hogy Horvátország az osztrák pénzintézettől vegyen fel kölcsönt. A volt kormányfő, akit tavaly decemberben fogtak el Ausztriában, tagadja bűnösségét.

Sanadert, aki 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, tavaly decemberben Salzburg közelében vette őrizetbe az osztrák rendőrség egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól a maga és pártja számára. Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat. Ausztriában szintén vizsgálat folyik ellene, a szövevényes Hypo bank-botrány miatt.