A pénzügyi válság miatt áll bíróság előtt a volt izlandi kormányfő

Vágólapra másolva!
Két év börtönbüntetést kértek Geir Haarde korábbi izlandi miniszterelnökre, akinek pere hétfőn kezdődött meg. A vád szerint Haarde személyesen is felelős az ország pénzügyi rendszerének összeomlásáért, ő viszont politikai bosszúról beszél.
Vágólapra másolva!

Egy különleges bíróság előtt kezdődött meg hétfőn Geir Haarde korábbi izlandi miniszterelnök pere. A bíróság azt vizsgálja, hogy terheli-e büntetőjogi felelősség a volt kormányfőt a miatt, hogy 2008-ban nem akadályozta meg az ország pénzügyi rendszerének összeomlását. A vád kétéves börtönbüntetést kért a volt kormányfőre.

Haarde politikai bohózatnak minősítette a példa nélküli eljárást, és azt állította, hogy a jelenlegi kormánypártok bosszút akarnak rajta állni. A korábbi miniszterelnök szerint a kormány a lehető legjobb döntést hozta, amikor 2008-ban nem próbálta megmenteni azt a három bankot, amelynek csődje az ország pénzügyi összeomlásához vezetett. Steingrimur Sigfusson jelenlegi pénzügyminiszter szerint viszont a Haarde-kormány csak nagyon keveset tett azért, hogy elkerülje az összeomlást.

Az izlandi bankok, főként az Icesave összeomlása miatt brit és holland betétesek mintegy négymilliárd eurója veszett el. Ezt a pénzt Nagy-Britannia és Hollandia az izlandi kormánytól követeli, a választók azonban két egymást követő népszavazáson is elutasították, hogy fizessenek.