Vágólapra másolva!
Hetek helyett napokon belül távozhat posztjáról Silvio Berlusconi olasz kormányfő. Erről az olasz államfő számolt be. Berlusconi gazdasági reformok parlamenti jóváhagyásához kötötte távozását, ezeket még a héten elfogadhatják.
Vágólapra másolva!

Pár napon belül távozik posztjáról Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök - közölte Giorgio Napolitano olasz államfő a BBC brit közszolgálati adó híroldala szerint. Az elnök szerint az eurózonabeli partnerek által Olaszországtól elvárt gazdasági reformok elfogadása nem késlekedik, erre napokon belül sor kerül. A BBC olasz sajtóértesülésekre hivatkozva azt írta, hogy szombaton fogadják el ezeket.

Berlusconi távozását eredetileg kedden jelentette be az államfő, de akkor még úgy volt, hogy a kormányfő csak hetek múlva, azt követően mond le, hogy a parlament jóváhagyta a gazdasági intézkedéseket. A kedden egy kulcsfontosságú szavazáson kormánytöbbségét elvesztő Berlusconi akkor november közepére-végére várt távozása azonban nem nyugtatta meg a piacokat.

Az olasz államkötvények hozama időközben elérte a hét százalékot, amely miatt fenntarthatatlanná válik a GDP 120 százalékára becsült olasz államadósság finanszírozása. Amikor az ír, illetve a portugál államkötvények hozama is hasonló mértékűre emelkedett, a két országnak pénzügyi mentőcsomagot szavaztak meg az Európai Unióban.

Az olasz államfő egyúttal élete végéig szenátorrá nevezte ki Mario Monti korábbi versenyképességért felelős európai biztost. A BBC szerint ez azt is jelezheti, hogy Montit kérik majd fel egy esetleges szakértői kormány vezetésére.

Berlusconi korábban maga is azt közölte, hogy a reformok jóváhagyása után távozik, és hozzátette azt is, hogy a februárban lehetséges előrehozott választásokon már nem jelölteti magát.