Új kereskedelmi tervet jelentett be Obama az APEC-csúcson

Vágólapra másolva!
A csendes-óceáni térségben megvalósuló szabadkereskedelmi övezet létrehozásának tervét jelentette be az amerikai elnök. A Honoluluban tartott kétnapos APEC-csúcs részeként Barack Obama megbeszéléseket folytatott az orosz és kínai államfővel. A tárgyalásokon szóba került az iráni helyzet és a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatok.
Vágólapra másolva!

Barack Obama az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) hawaii fővárosában tartott kétnapos csúcstalálkozóján bejelentette, hogy egy, a Csendes-óceánt átszelő szabadkereskedelmi övezetet hoznak létre - írja a BBC csatorna online oldala. Az APEC kilenc állama venne részt a programban, de Kína eddig nem jelezte, hogy érdekelné a dolog. Huszonegy APEC-állam adja a világkereskedelem mintegy 44 százalékát, és a világ lakosságának negyven százalékát. "Együtt fel tudjuk lendíteni az exportot, és egyre több árut tudunk a vásárlóink számára elérhetővé tenni, amivel munkahelyeket teremtünk" - mondta Obama a szombati, honolului beszédében.

Az amerikai elnök a találkozó részeként külön megbeszélést folytatott az orosz elnökkel és a kínai államfővel. Utóbbira a Fehér Ház nyilatkozata szerint megpróbált nyomást gyakorolni a jüan árfolyamának emelése érdekében. Obama arra is felhívta a kínai államfő figyelmét, hogy az amerikaiak egyre türelmetlenebbek az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése kérdésében.

A Medvegyev orosz elnökkel tartott megbeszélésen többek között szóba került Afganisztán, Irán és Szíria, valamint az amerikai elnök ígéretet tett az úgynevezett Jackson-Vanik törvénykiegészítés eltörléséről, ami "lehetővé teszi majd azoknak a lehetőségeknek a kiaknázását, amelyek Oroszországnak a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozásával nyílnak meg".

Obama a sajtónak nyilatkozva a találkozó után azt emelte ki, hogy Medvegyevvel megerősítették törekvésüket "közös válasz kidolgozására az iráni vezetés álláspontjára, és egyben erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy Iránt nemzetközileg vállat kötelezettségei betartására szólítsák fel".