Vágólapra másolva!
A Szeif al-Iszlám Kadhafiék elfogásában közrejátszó dél-líbiai törzsi vezető szerint egymillió eurót kínáltak neki, ha átjuttatja a diktátor fiát Nigerbe. Közben friss videofelvétel került nyilvánosságra Szeif al-Iszlámról, amelyen líbiai belső feszültségekre figyelmezteti őket. Moammer Kadhafi líbiai diktátor szombaton elfogott fiának bíróság elé állításáról Tripoliban tárgyal a hágai Nemzetközi Bíróság főügyésze.
Vágólapra másolva!

Új videó került elő a frissen elfogott Szeif al-Iszlám Kadhafiról Líbiában. A néhai líbiai diktátor Moammer Kadhafi fiáról néhány órával elfogása után készült a felvétel, amelyen elfogói körben létható a szakállas Szeif al-Iszám, akit nem sokkal utána saját biztonsága érdekében egy titkos helyszínre szállítottak a nyugat-líbiai Zintánban.

A felvételt azt követően adták ki, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICC) képviseletében Luis Moreno-Ocampo főügyész megérkezett Líbiába, ahol arról tárgyal, hogy hol állítsák bíróság elé a férfit, illetve a hétvégén ugyancsak elfogott Abdullah al-Szenusszit, Moammer Kadhafi jobbkezét.

Az átmeneti líbiai vezetés kijelentette, hogy hazájában akarják felelősségre vonni a diktátor fiát és Szenusszit is, akiket az ICC emberiség elleni bűntettek miatt körözött. Moreno-Ocampo közleményt adott ki Tripoliba utazása előtt, amelyben tudatta, ha Líbiában állítják bíróság elé a két férfit, akkor is együtt kell működniük a helyi hatóságoknak a nemzetközi bírósággal.

A felvételen az Associated Press amerikai hírügynökség szerint Szeif al-Iszlám az új radikális líbiai vezetőktől óvta, és az országot feszítő ellentétekre figyelmeztette az embereket.

Közben további részletek is kiderültek Kadhafi fia elfogásának körülményeiről. A szombaton kora hajnalban elfogott Szeif al-Iszlám emberei a Telegraph brit lap szerint egymillió eurót kínáltak fel az egyik helyi törzsi vezetőnek, hogy vigyen át a határon Nigerbe valakit. A férfi azonban megsejtette, ki lehet az, akit át kellene kísérnie, és inkább felvette a kapcsolatot a lázadókkal, akik a segítségével kelepcébe csalták a diktátor fiát és embereit.

Két kocsival mentek, az elsőben ült a vezető és Moammer Kadhafi egyik bizalmasának unokatestvére, Amr Abdulgaszem Amr - két kézifegyverrel és két kézigránáttal felfegyverkezve -, mögöttük két kilométerrel jöttek Szeif al-Iszlámék. Utóbb kiderült, hogy Kadhafiéknál csak körülbelül 4000 euró volt, az őket a lázadók kezére juttató vezető úgy vélte, a határon végezni akartak vele.

A dűnék között a fegyveresek gyorsan elfogták Amrt, majd amikor a Szeif al-Iszlámot szállító kocsi is odaért, kilőtték a motorját, és elkapták a diktátor fiát, aki megpróbált elfutni.