FAZ: Magyar lőgyakorlaton is részt vehetett német neonáci halálbrigád

2011.11.27. 13:59

Magyarországon is részt vehettek lőgyakorlatokon azok a német neonácik, akiknek a halálbrigádját a közelmúltban leplezte le a német rendőrség - írja nyomozókra hivatkozva egy német lap. A meg nem erősített értesülés szerint a Nemzetiszocialista Illegalitás két tagja Magyarország mellett Bulgáriában és Dél-Afrikában is megfordult az ezredforduló környékén, de Csehországban is voltak kapcsolataik, mert kelet-európában kisebb volt az "üldözési nyomás".

Egy vasárnapi német lap szerint többek között Magyarországon is jártak korábban azok a német neonácik, akiket legalább tíz, idegengyűlölet által vezérelt gyilkosság elkövetésével vádolnak. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vasárnap címoldalas tudósítást közölt a neonácikról. Ebben német nyomozói forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező, újfasiszta csoport két férfi tagja 1998 szeptemberében Budapesten, 2000 augusztusában pedig Bulgáriában tartózkodott, majd Dél-Afrikába ment tovább.

A hatóságok lehetségesnek tartják, hogy a neonáci csoport tagjai Magyarországon, Bulgáriában és Dél-Afrikában "lőgyakorlatokat" végeztek - írta a lap. Értesülését azonban semmilyen más forrásból nem erősítették meg.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung az állítólagos külföldi nyomok kapcsán Magyarország, Bulgária és Dél-Afrika mellett Csehországot is említette. A lap szerint "a kelet-európai - például cseh, magyar és bolgár -  kapcsolatok akkoriban nagy szerepet játszottak a német neonácik számára".  Ezekben az országokban ugyanis "az üldözési nyomás" csekély volt, mert "hiányoztak a megfelelő törvények, vagy pedig a rendőrség a szélsőjobboldalt kevéssé figyelte" - írta a lap.

Németországban a közelmúltban derült fény arra, hogy a háromtagú szélsőjobboldali csoport 2000 és 2007 között különböző német városokban nyolc török és egy görög kisvállalkozót, valamint egy német rendőrnőt gyilkolt meg. A gyilkosságsorozat hosszú időn át felderítetlen maradt. A csoportot ezután német politikusok szélsőjobboldali terroristáknak nevezték.

Az ügy hatalmas megrázkódtatást okozott Németországban, ahol hasonló, külföldiek ellen irányuló bűncselekmény-sorozat a második világháború után még nem fordult elő. A Türingia tartományból származó csoportot a gyilkosságok mellett számos sebesültet követelő robbantásos merényletekkel, gyújtogatásokkal, valamint bankok ellen elkövetett brutális támadásokkal vádolják. A csoport két férfi tagja, Uwe Böhnhardt és Uwe Mundlos a hatóságok feltételezése szerint öngyilkosságot követett el, holttestükre ugyanis november elején Zwickauban, egy kiégett lakókocsiban bukkantak rá. Harmadik társuk, egy 36 éves nő vizsgálati fogságban van, és két további feltételezett cinkost is őrizetbe vettek.

Időközben bebizonyosodott az is, hogy a hatóságok - mindenekelőtt a belső elhárítás funkcióit ellátó alkotmányvédelmi hivatal, valamint a rendőrség - a szálak felgöngyölítésében durva mulasztásokat követtek el. Ezért fordulhatott elő, hogy a neonáci halálbrigád éveken keresztül szabadon gyilkolhatott. A csoportra ugyanis különböző bűncselekmények kapcsán állítólag már 1998-ban felfigyeltek, de aztán nyomuk veszett.

A neonáci csoportról itt olvashat részletesen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK