Nem volt beszámítható a merényletek idején a norvég tömeggyilkos

Vágólapra másolva!
A bíróság által kirendelt pszichiáterek szakvéleménye szerint nem volt beszámítható állapotban a júliusi norvégiai tömeggyilkosság idején Anders Behring Breivik - közölte a norvég ügyészség. Ez azt jelenti, hogy Breiviket börtön helyett elmegyógyintézetbe zárhatják.
Vágólapra másolva!

A 77 halálos áldozatot követelő júliusi norvégiai merényletek elkövetésével vádolt norvég Anders Behring Breivik büntethetőségének megállapításával megbízott pszichiáterek hétfőn azt a szakvéleményt közölték az illetékes oslói bírósággal, hogy a vádlott nem volt beszámítható a bűntettének elkövetése idején.

Az először csak a sajtóban megjelent értesülést megerősítette a norvág ügyészség is. Svein Holden ügyész szerint a férfiban idővel "paranoiás skizofrénia" alakult ki, és a gyilkosságok idején "pszichotikus" állapotban volt.

Norvégiában az elmebetegségre hivatkozó védekezésnél azt kell bizonyítani, hogy a vádlott pszichotikus állapotban volt a terhére rótt bűntett elkövetése idején, vagyis oly mértékben elveszítette kapcsolatát a valósággal, hogy már nem volt képes kontrollálni saját cselekedeteit.

"Ha a végkövetkeztetés az, hogy Behring Breivik nem beszámítható, akkor a per után kérni fogjuk a bíróságot, hogy kötelező elmegyógyászati kezelésben részesüljön" - közölte a sajtótájékoztatón Inga Bejer Engh ügyész. Hozzátette, hogy e kezelés "élethossziglan" tarthatna.

Breivik, aki magát az iszlám és a multikulturalizmus elleni háború "keresztes lovagjának" tartja, bevallotta, hogy július 22-én ő helyezett el pokolgépet a kormány székháza közelében, majd ő nyitott tüzet az Oslo melletti Utöya szigeten a kormányzó munkáspárt ifjúsági táborában tartózkodókra. Breivik elismerte ugyan a tényeket, de nem tartja magát bűnösnek, tettét "kegyetlennek, de szükségesnek" ítéli meg.

A júliusi norvégiai tömeggyilkosságról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.