Az ügyészség is elismeri, hogy elmebeteg norvég tömeggyilkos

Vágólapra másolva!
Valószínűleg elmebetegnek nyilvánítják a tavaly 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breiviket. A tömeggyilkost eddig két elmeorvosi vélemény szerint is beteg, és pénteken a norvég főügyész is azt írta: kész elfogadni, hogy a vádlott nem büntethető, de fenntartja a jogot, hogy mégis börtönt kérjen rá, ha új információk merülnek fel.
Vágólapra másolva!

A norvég főügyész feltételesen kész elfogadni, hogy Anders Behring Breivik büntetőjogilag nem vonható felelősségre amiért tavaly júliusban kettős merényletben kioltotta 77 ember életét. Tor-Aksel Busch főügyész az ügyet kézben tartó ügyésznek írt utasításában pénteken kifejtette, hogy az ügy jelenlegi állása szerint a vádlottra nem szabható ki börtönbüntetés.

Breiviket ez alapján büntetőjogi szempontból elmebetegként fogják kezelni. A főügyész hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindez változhat, amennyiben új információk kerülnek napvilágra a 33 éves szélsőjobboldali férfiról. Busch szerint az ügyészség az eljárás során fenntartja a jogát, hogy mégis a 21 évig tartó szabadságvesztés kiszabását kérje, amellyel Norvégiában a legsúlyosabb bűntetteket elkövető személyeket sújtják.

Breivik jelenleg a bíróság által elrendelt harmadik pszichiátriai értékelésen esik át azt követően, hogy a tavalyi két vizsgálat során büntetőjogilag elmebetegnek nyilvánították. A megállapítás, amely szerint paranoid szkizofréniában szenved, ezért nem vethető börtönbe, elsősorban az áldozatok családjainak körében váltott ki nagy felháborodást. A vádlott büntetőjogi felelősségre vonhatóságáról szóló második szakértői értékelés ellenére Breivik április 16-án ismét megjelenik a bíróság előtt.

A szélsőjobboldali nézeteket valló merénylő tavaly július 22-én autóba rejtett pokolgépet robbantott az oslói belvárosban, nyolc ember életét oltva ki, majd rendőrnek öltözve Utoya szigetére utazott, ahol 69 embert ölt meg a Munkáspárt ifjúsági táborában.