Hullanak a fejek a szlovák jobboldalon

szlovákia, választások, Robert FICO, a legerősebb szlovákiai ellenzéki párt, a baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetője, volt szlovák miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak Pozsonyban
Vágólapra másolva!
A szlovákiai választásokon győztes Smer vezetője továbbra is egyeztetne a parlamentbe jutott pártok elnökeivel, noha azok eddig egybehangzóan azt mondták, nem akarnak koalícióra lépni Robert Ficóval. Közben megkezdődtek a lemondások a legyőzött jobboldalon. Orbán Viktor már gratulált Robert Ficónak.
Vágólapra másolva!

Lemond pártja vezetéséről Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő, a most leköszönő kabinet külügyminisztere. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) eddigi vezetője a rossz választási eredményekkel indokolta döntését - írta a pozsonyi Új Szó. A lap szerint Dzurinda Lucia Žitoanská pártelnökségét fogja támogatni, a parlamentből azonban nem lép ki, szombaton elnyert mandátumát kitölti. "Belpolitikai kérdésekben csak a szükséges mértékben szeretnék állást foglalni, ezt meghagyom az új pártvezetésnek" - mondta. Az eddigi kormány fő erejét adó SDKÚ-ban egyébként az alelnök sem vállal majd semmiféle tisztséget a továbbiakban.

Az elemzők egyébként indokoltnak érezhetik a döntést, és a vérfrissítést a jobboldalon. Abban ugyanis lényegében mindegyikük egyetért, hogy az itt található pártok teljesen szétestek. Ennek is köszönhető, hogy a Smer olyan győzelmet aratott, amelynek nyomán a következő négy évben lényegében nem lesz ellenfele.

A Hospodárské noviny gazdasági napilap szerint szomorú, de igazságos a parlamenti választások eredménye Szlovákiában. A lap megállapítja, hogy Robert Fico és Juraj Siroky (vállalkozó) "befektetési társaságának" monopolhelyzete lesz a politikában. A cikk írója úgy véli, hogy a Smer kormányzása alatt leállnak majd a reformok, és megnő az államadósság. Mi több, drágulnak majd a "korrupciós illetékek" is - állapítja meg a lap, utalva arra, hogy az állami megrendelésekről Fico "bábjai" döntenek majd. A Hospodárské noviny szerint a szlovák törvényhozásban csak tekintély és befolyás nélküli ellenzék lesz jelen. Hozzáteszi, Robert Fico "nem tehet arról, hogy így alakultak az erőviszonyok", mivel a jobboldal az ő segítsége nélkül is tönkretette önmagát.

Mindeközben kiderült, hogy Ivan Gasparovic államfő még a kormányalakítási megbízás átadása előtt tárgyalni kíván a Smer elnökével, Robert Ficóval. "Az államfő a kormányalakítási terveiről kérdezné Robert Ficót, illetve a bel- és külpolitikai terveiről. Arra is kíváncsi, hogyan képzeli el az együttműködést az ellenzéki pártokkal a parlamentben" - mondta Marek Trubae elnöki szóvivő.

Az államfő azt szeretné, ha az új kormány folytatni tudná az előző kormány pozitív intézkedéseit, és megőrizné a folytonosságot külpolitikai téren is. Gasparovic a választásoktól számított harminc napon belül szeretné összehívni a parlamentet.

A parlamentbe jutott pártok vezetői csütörtökön ülhetnek tárgyalóasztalhoz. Legalábbis ekkorra hívta meg őket a Smer.
A választásokon leadott szavazatok alapján 6 párt jutott a parlamentbe. A választásokat Robert Fico pártja, a Smer nyerte, 83 képviselői mandátumot, tehát többséget szerezve a 150 fős szlovák parlamentben. A Smer jelezte, mind az öt, a leadott szavazatoknak a törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékánál többet szerzett párt vezetőjét meghívta a kerekasztal-találkozóra.

Robert Fico a választások előtt többször is jelezte, hogy ha a Smer győz a választásokon, keresni fogja a módját, hogy koalícióban kormányozzon. Egy esetleges Smer vezette kormánykoalíciónak, bármelyik párttal is jöjjön létre, alkotmányos többsége (90 szavazat) lenne a 150 fős szlovák parlamentben. A parlamenti választások hivatalos végeredményeinek kihirdetése után azonban a bejutott pártok vezetői több televíziós fórumban is jelezték, hogy találkoznak ugyan Robert Ficóval, de nem lépnek vele koalícióra.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben gratulált Robert Ficónak. Azt írta, fontosnak tartja a két ország közötti stratégiai kapcsolatok további fejlődését, valamint az infrastrukturális és energetikai együttműködés folytatását. Orbán jelezte, kormánya továbbra is készen áll a szlovákiai magyar közösség sorsát érintő nyitott kérdések megtárgyalására.