Harmincegy halottja van az amerikai tornádóknak

tornádó, USA, Amerikai Egyesült Államok,
Vágólapra másolva!
Napok óta szélviharok pusztítanak az Egyesült Államok középnyugati részén. Több százan megsérültek, harmincegyen meghaltak. Házak százaiban keletkeztek károk, elektromos vezetékeket szaggatott le a tornádó, Alabamában golflabda nagyságú jég esett.
Vágólapra másolva!

Újabb tornádók söpörtek végig pénteken az Egyesült Államok középnyugati és déli részén. A hatóságok szerint a forgószelek eddig 31 ember életét követelték Indiana, Kentucky és Ohio államban, több százan pedig megsérültek - írja az amerikai CNN csatorna online oldala.

A halottak száma tovább nőhet, miután a mentőcsapatok reggel elkezdték a romok eltakarítását. A forgószelek Indianán és Kentuckyn kívül Alabama, Tennessee, Missouri és Mississippi államokban okoztak pusztítást, nagyjából ugyanott, ahol három nappal ezelőtt is tornádók tomboltak, amelyekben tizenhárman haltak meg. A meteorológiai szolgálat szerint féltucatnyi tornádó haladt át a térségen, és több mint 15 forgószél kialakulásának a veszélye áll fenn, a szélviharok fokozatosan kelet felé, az Apallache-hegység irányában vonulnak.

A legsúlyosabb károk Indiana államban keletkeztek. Az 1900 fős Marysville városát állítólag a földdel egyenlővé tette egy forgószél, és hatalmas pusztítást végzett a szomszédos Henryvillben is, ahol egy középiskolát rongált meg a szél. Házak százaiban keletkeztek károk, elektromos vezetékeket szaggatott le a tornádó. Az áramellátás helyreállítása több napot vesz igénybe.

Alabama államban golflabda nagyságú jég esett a tornádó kíséretében. Komoly károk keletkeztek egy ottani fegyintézetben, de a rabok közül senki sem szökött meg. A térségben a tornádó veszélye miatt számos iskola és felsőoktatási intézmény maradt zárva.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A szélviharokban huszonnyolcan haltak meg, és több százan megsérültek