Szíria elfogadta a volt ENSZ-főtitkár béketervét

Vágólapra másolva!
Kofi Annan korábban napi kétórás tűzszünetet és tárgyalást javasolt a szíriai kormánynak és ellenzékének. A béketerv elfogadásával azonban a harcok nem értek véget, a kormányerők heves ágyútüzet zúdítottak a szíriai-libanoni határra, miközben Aszad elnök a hónapokig ostromlott Homszba látogatott. Az egy éve tartó szíriai vérontásban az ENSZ szerint eddig több mint nyolcezer ember vesztette életét. A halálos áldozatok között sok a nő és a gyerek.
Vágólapra másolva!

Szíria elfogadta az Annan-tervet - közölték Genfben és Bejrútban egy időben az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának szóvivői. Béketervében Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár a többi között tűzszünetet és tárgyalásokat javasolt a szíriai kormány és az ellenzék között.

Az ENSZ nem kötelező érvényű elnöki nyilatkozata arra is felszólít, hogy a humanitárius segítségnyújtás érdekében napi két órára szüntessék be a harcokat. A múlt héten elfogadott nyilatkozat arra is felszólította Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát és az ellenzéket, hogy haladéktalanul kezdjék meg a jóhiszemű együttműködést Annannal, az ENSZ és az Arab Liga által meghatalmazott nemzetközi közvetítővel.

"Ez egy fontos, kezdő lépés affelé, hogy véget vessünk az erőszaknak és a vérontásnak" - idézte Annant a BBC brit hírcsatorna. Az ENSZ korábbi vezetője azt mondta, kulcskérdés a béketerv végrehajtása. A szíriai ellenzék szerint a terv további alkalmat ad Aszad elnök erőinek az elnyomásra.

A harcok folytatódnak

A harcok azonban nem érnek azonnal véget, heves összecsapások zajlottak a kormányerők és lázadók között, azok átnyúltak libanoni területre is, és heves ágyútűz zúdult a gyéren lakott falusi határvidékre - mondták tisztségviselők. Bassár el-Aszad elnök kedden a kormányellenes harc egy korábbi fellegvárába, a közép-szíriai Homsz város Bába-Amr negyedébe látogatott, amelyet heteken át ostromlott, majd március 1-jén elfoglalt a hadsereg - közölte az állami televízió.

Ezalatt több száz szíriai ellenzéki ült össze a törökországi Isztambulban, hogy megvitassa az Aszad utáni idők feladatait és a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT), a fő ellenzéki koalíció javaslatát egy "demokratikus köztársaság" felépítésére.

Az egy éve tartó szíriai vérontásban az ENSZ szerint márciusi adatai szerint több mint nyolcezer ember vesztette életét. A halálos áldozatok között sok a nő és a gyerek.