Fico nyerte a szlovák választást, a Most-Híd bejutott a parlamentbe

szlovákia, választások, Bugár Béla pártelnök (j) párttársaival együtt örül a szlovákiai Híd-Most magyar-szlovák párt eredményváró rendezvényén, Pozsonyban
Vágólapra másolva!
Vegyes eredményeket mutatnak az előre hozott szlovákiai parlamenti választások után, szombat este közzétett exit pollok a Magyar Koalíció Pártja (MKP) számára. A másik magyar érdekeltségű párt, a Most-Híd várhatóan bent lesz a törvényhozásban. A választást a Robert Fico által vezetett Smer nyerte, de nem biztos, hogy tud egyedül kormányt alakítani.
Vágólapra másolva!

Az MKP az MVK kutatócég felmérése szerint 5,1 százalékkal bejutna a szlovák törvényhozásba, a Focus által mért 4,4 százalékkal viszont a parlamenten kívül maradna. A Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt mindkét felmérés szerint bejutott: az MVK felmérésében 6,8 százalékot, a Focus szerint 6,3 százalékot szerzett.

Forrás: MTI/Komka Péter
Bugár Béla pártelnök (j) párttársaival együtt örül a szlovákiai Híd-Most magyar-szlovák párt eredményváró rendezvényén, Pozsonyban

A választások győztese mindkét felmérés szerint a Robert Fico vezette, baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) lett, a Focus szerint 39,6 százalékos, az MVK szerint 37,3 százalékos támogatottságot szerezve. Kérdéses, hogy ilyen végeredménnyel a Smer tudna-e önállóan kormányt alakítani.

A második legjobb eredményt mindkét felmérés szerint a Ján Fígel vezette jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érte el, (9,9, illetve 10,8 százalék). A bejutási küszöböt a felmérések szerint átlépi még a Mikulás Dzurinda vezette, jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS), a Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS), valamint az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO). Ján Slota szélsőséges, magyarellenes formációja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nem jut be az adatok szerint.

Az exit pollokat a voksolás után a szavazóhelyiségekből távozó választók megkérdezésével készítik, az első eredményekre valószínűleg vasárnap hajnalig várni kell.

Elveszett magyar szavazatok

Fehér János a kora esti órákban kapott jogerős végzést a révkomáromi járási bíróságtól, hogy nem adhat le szavazatot a szlovákiai választásokon - közölte az MTI-vel szombaton az érintett, aki korábban felvette a magyar állampolgárságot és ezért a hatóságok szerint elvesztette szlovák állampolgárságát.

A révkomáromi Selye János Gimnázium tanáraként dolgozó Fehér Jánost először a saját választókörzetébe küldték vissza, hogy szerezzen igazolást arról, hogy ott nem engedték szavazni, majd ezzel fellebbezzen a járási választási bizottságnál. A helyi választókörzetben nem kapott igazolást az akadályoztatásról, azonban korábban kérte, hogy írják vissza a névjegyzékbe. Miután ezt már a szavazás napja előtt írásban elutasították, ennek a határozatnak a felülvizsgálatát kérte szombaton a bíróságtól.

Szombaton Révkomárom 26-os számú választókörzetében a magyar állampolgárságot szintén felvett Boldoghy Olivér sem adhatta le szavazatát az előre hozott választásokon, miközben felesége és lánya akadálytalanul szavazhatott. A férfivel személyi igazolványának átadása után közölték, hogy nincs benne a választói jegyzékben.