Vádat emeltek a norvég tömeggyilkos ellen

Vágólapra másolva!
Anders Behring Breiviket terrorizmussal és szándékos emberöléssel vádolják. A 33 éves férfi beismerte, hogy tavaly nyáron hetvenhét embert megölt a norvég fővárosban és egy ifjúsági táborban. Az ügyészek először olyan ítéletet szeretnének elérni, amely pszichiátriai kezelést ír elő a tömeggyilkosnak.
Vágólapra másolva!

A norvég ügyészség szerdán vádat emelt terrorcselekmények és szándékos emberölés címén Anders Behring Breivik ellen, aki összesen 77 embert ölt meg tavaly nyáron Norvégiában.

A szélsőjobboldali nézeteket valló merénylő tavaly július 22-én autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslo belvárosában, ezzel nyolc embert ölt meg, majd rendőrnek öltözve Utoya szigetére utazott, ahol 69 embert ölt meg a Munkáspárt ifjúsági táborában.

Amint számítani lehetett rá, az ügyészek a norvég terrorellenes törvény egyik cikke alapján emeltek vádat a 33 éves férfi ellen. Breivik beismerte a július 22-i támadások elkövetését, de tagadja, hogy ez bűncselekmény lett volna. Áldozatait "árulóknak" nevezte, amiért támogatták a norvég bevándorlási politikát, amely szerinte Norvégia iszlám gyarmatosításához vezet.

Az ügyészek közölték, hogy először olyan ítéletet szeretnének elérni, amely pszichiátriai kezelést ír elő a tömeggyilkosnak. Később a Norvégiában lehetséges legnagyobb büntetés - 21 év börtön - követelése is szóba jöhet, ha egy későbbi szakértői vizsgálat azt állapítaná meg, hogy a férfi beszámítható.

Breivik jelenleg a bíróság által elrendelt harmadik pszichiátriai értékelésen esik át azt követően, hogy a tavalyi két vizsgálat során büntetőjogi szempontból elmebetegnek nyilvánították. Szakértők azt állapították meg róla, hogy paranoid szkizofréniában szenved.