Egész éjjel lőtték a szíriai Homszt

Vágólapra másolva!
Egész éjjel lőtte a szíriai hadsereg a lázadók székhelyének számító Homszt. Kofi Annan hatpontos béketerve csütörtökön lépett életbe, azóta mindkét fél többször megszegte a békét.
Vágólapra másolva!

A szíriai kormányerők szombatra virradó éjszaka tüzérséggel lőtték Homsz belvárosát, megsértve ezzel a csütörtökön életbe lépett tűzszünetet - jelentették helyi emberi jogi aktivisták. "Egész éjjel lőtték a város régi részét. Az elmúlt egy órában nyolc robbanást hallottam" - számolt be a történtekről Karm Abu Rabea helyi lakos.

A nagy-britanniai székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelők szervezet szerint a damaszkuszi vezetés elleni felkelés egyik központjának tartott város elleni támadásban többen megsebesültek. Az ENSZ és az Arab Liga által megbízott Kofi Annan által kitalált hatpontos béketerv csütörtökön hajnalban lépett életbe Szíriában. A csütörtöki nap viszonylagos nyugalma után azonban pénteken újrakezdődtek a harcok.

Az ENSZ a jövő hét elején 20-30 fegyvertelen megfigyelőt küldene Szíriába. A követek dolga a szíriai hadsereg megfigyelése lenne, hogy betartják-e a tűzszünetet, és visszavonják-e a csapatokat a városokból.