Lyukat robbantott az úttestbe Breivik bombája

Vágólapra másolva!
Két tanú is a norvég tömeggyilkos által Oslóban robbantott bombáról beszélt Anders Behring Breivik keddi tárgyalásán. Egy biztonsági őr szerint megremegtek a falak a környéken, míg egy másik tanú szerint a bomba kétméteres lyukat robbantott a betonba.
Vágólapra másolva!

Traumaként írta le Anders Behring Breivik oslói robbantását egy biztonsági őr a norvég tömeggyilkos perének keddi tárgyalásán - közölte a brit BBC kedden. Tor Inge Kristoffersen elmondása szerint egy kameraláncon keresztül nézte a robbanást, és látta az uniformist viselő Breiviket kiszállni egy kocsiból. A férfi elmondása szerint kamerájával éppen ráközelített az autó rendszámtáblájára, amikor az autóba rejtett bomba felrobbant, összesen nyolc ember halálát okozva.

A tárgyaláson a biztonsági őr elmondta, hogy a robbanás után a biztonsági kamerák fele nem adott képet, mint mondta, az egész épület megrázkódott, a plafon pedig összegyűrödött, mintha papírból készült volna. Egy másik tanú is a robbanás utáni állapotokról beszélt, Svein Olav Christensen egy képet mutatott, amely szerint a robbanás egy két méter széles lyukat ütött a betonba, amelyen az autó maradványai az út alatt húzódó parkolóházba zuhantak.

Korábbi szavai szerint szánalmasnak tartaná a börtönbüntetést Anders Behring Breivik, aki szerint a perének vagy felmentéssel, vagy halálbüntetéssel kellene végződnie. A 77 ember meggyilkolásával vádolt férfi perének egyik kulcskérdése, hogy épelméjűnek nyilvánítják-e, mert ha nem, akkor pszichiátriai kezelésre utalják, amit viszont Breivik mindenáron el akar kerülni.