Vége a kukkolásnak Aj Vejvej lakásában

Aj Vej-vej Ai Weiwei, kínai művész
Vágólapra másolva!
Webkamerákkal rakta tele lakását a világhírű kínai művész, Aj Vejvej, hogy így emlékeztesse a világot tavalyi titokzatos őrizetbe vételének egyéves évfordulójára. Az átláthatóságra és a célszemélyeket megfigyelő államhatalomra is utaló projekt azonban nem nyerte el a kínai hatóságok tetszését, és felszólították a művészt, hogy kapcsolja ki a kamerákat.
Vágólapra másolva!

Szerda délután kikapcsolta a lakásában működő négy webkamerát Aj Vejvej, a kínai kommunista vezetéssel szemben kritikus világhírű művész. A férfi a BBC-nek azt mondta, hogy a művészeti projektnek szánt, az interneten élő felvételeket közzétevő kamerákat az után kapcsolta ki, hogy a kínai hatóságok felszólították erre.

Aj Vejvej a lakásába telepített kamerákkal tavalyi letartóztatására akarta emlékeztetni a világot. 2011 tavaszán a művészt a kínai hatóságok 81 napig tartották őrizetben, de állítása szerint máig nem tudja, mi volt a letartóztatás oka. A művész azt gyanítja, hogy politikai nyilatkozatai miatt akarták megtörni, mivel nyíltan kritizálja az ország vezetőit.

Aj Vejvej formatervező cége ellen jelenleg is eljárást folytatnak a kínai hatóságok adócsalás vádjával: a művész ezt is politikailag motivált vizsgálatnak tartja. A művész tavaly kénytelen volt támogatóitól és rajongóitól pénzt kalapozni, hogy az adócsalási ügyben egyáltalán fellebbezhessen.

Legújabb projektjét az ellene indult eljárások egyéves évfordulójára hozta össze. A BBC-nek azt mondta, hogy a webkamerákkal a személyes tér, a biztonság és az államhatalom viszonyrendszerét akarta bemutatni. Azt mondta, tavalyi őrizetbe vétele után sokan aggódtak érte, mert nem lehetett tudni, hol van. Az élő webkamerákkal egyszerre tette lehetővé a családjának, barátainak, és a nyomában lévő hatóságoknak, hogy életének minden pillanatát nyomon követhessék: ezzel nyitottságra és az átláthatóságra akart biztatni mindenkit.

A művész azt nem tudta megmondani, hogy miért kérték a hatóságok a kamerák leállítására. "Azt sem tudom, hogy tavaly miért csuktak le 81 napra" - mondta a BBC-nek, hozzátéve, hogy "Soha semmit nem lehet tisztán, racionálisan megbeszélni [a hatóságokkal]". A kamerák kikapcsolása után a Twitteren mindössze annyit írt: "A kamerák leálltak. Viszlát minden kukkolónak!"