Iszlám köztársasággá alakulhat Mali északi része

Vágólapra másolva!
A területet ellenőrzése alatt tartó két csoport szombaton együttműködési megállapodást írt alá: az al-Kaida afrikai ágával jó kapcsolatot ápoló Anszár ad-Dín a saría bevezetését szeretné elérni az ország egész területén.
Vágólapra másolva!

A Mali északi részét ellenőrzése alatt tartó két felkelő csoport közölte, hogy egyesül, és együtt munkálkodik egy független iszlám állam megteremtésén.

Algabasz Ag Intalla, Anszár ad-Dín iszlamista szervezet egyik vezetője megerősítette, hogy szervezete csatlakozik - a tuareg felkelőket tömörítő - Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalomhoz (MNLA). Egyesülésük megnehezíti a Mali stabilizálására indított nemzetközi erőfeszítéseket az után, hogy az ország káoszba süllyedt az idén márciusban a felkelők puccsa miatt.

A lázadók Franciaország nagyságú területet vontak ellenőrzésük alá, arra kényszerítve a kormánycsapatokat, hogy azok az ország déli részére meneküljenek. Az MNLA független világi államot akar létrehozni Mali északi részén, míg az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet afrikai ágával szoros kapcsolatot ápoló Anszár ad-Dín a szigorú iszlám jogrend, a saría bevezetését szeretné elérni az ország egész területén.

A két szervezet vezetője Goa városban szombaton írta alá az egyesülésről szóló dokumentumot. Helybeliek elmondása szerint Gao és az ugyancsak a felkelők ellenőrzése alatt lévő Timbuktu a bejelentést ünneplő lövésektől volt hangos.