Nyomulnak a hercegecskék a szuperhatalomért

Közelgő kínai pártkongresszus, Hu Jintao, Li Keqiang és Wen Jiabao
Vágólapra másolva!
A kínai kommunista párt őszi kongresszusán minden eddiginél több nő, fiatal és más társadalmi réteg jut szóhoz. Papíron ők választják ki az ország következő vezetőit, valójában azonban a pártvezetők egy tengerparti szállodában épp most osztják le előre a lapokat. A legfőbb vezetésbe várhatóan olyan csókos aranyifjak kerülnek, akiknek már nem sokat jelent a kommunizmus.
Vágólapra másolva!

Kína szerint nagyobb képviselethez jutnak a fiatalok és a nők a Kínai Kommunista Párt (KKP) őszi kongresszusán, mert ezzel szeretnének nagyobb legitimitást adni a kongresszus által megválasztott új vezetésnek, a 300 tagú központi bizottságnak, amely a Kínát vezető legfőbb testület tagjait választja ki. A gyűlésben 76-tal több nő vesz részt, mint a legutolsó pártkongresszuson, 2007-ben. Közel 2 százalékkal, 5 százalékra nő a 35 év alattiak aránya, de a kongresszus átlagéletkora 52 év.

A valamikor ősszel megrendezendő eseményen - a kínai alkotmány 1982-es elfogadása óta megrendezett hat pártkongresszust mind szeptember és november közötti időszakban tartották - több magas rangú kínai vezető testület tagságát is megújítják, de az átmenetre csúnya botrány nyomja rá a bélyegét.

A csúnya ügy

Megpróbálnak ráerősíteni arra, hogy minden simán megy, függetlenül Po Hszi-laj ügyétől - kommentálta a Business Week amerikai lapnak Po Csi-jue (Bo Zhiyue), a szingapúri egyetem Kelet-Ázsia Intézetének egyik vezető kutatója a kínai kormány hétfői bejelentését. "Már régóta nem volt információ a 18. pártkongresszusról, és sok pletyka kelt szárnyra."

Forrás: AFP/Liu Jin
A pekingi Nagy Népi Gyűlés csarnoka

Pót idén márciusban távolította el a hatalomból a pekingi vezetés, miután korrupciós és gyilkossági ügyek merültek fel vele, illetve hozzátartozóival kapcsolatban. Jelenleg a kínai kommunista párt fegyelmi bizottsága folytat eljárást ellene. Felesége a múlt héten bíróságon ismerte be, hogy megölt egy brit üzletembert. Po ügye azért kellemetlen a pártnak, mert egészen márciusig azok között emlegették, akik bekerülhetnek a kínai vezetés legfelsőbb körébe, a Politikai Bizottság Állandó Bizottságába.

Zárt ajtók mögött

A bizottság tagjairól hivatalosan az őszi kongresszus által megválasztott Központi Bizottság (KB) - a KKP csúcsszerve - dönt, de az csak formális döntés lesz. "A kínai politikában ezek a nagy találkozók csak ceremoniálisak, mivel a vezetők előzőleg zárt ajtók mögött állapodnak meg mindenről. Ezek a nagy találkozók nem is fontosak, hanem az előttük lebonyolított kisebb megbeszélések számítanak igazán - idézte az iráni Press TV Csang Minget, a pekingi Zsenmin Egyetem politológus professzorát. A professzor szerint a KB csak instrukciókat követ majd az állandó bizottság tagjainak kiválasztásakor.

Forrás: AFP/Ed Jones
A nyilvános strand Pejtajhóban

Ezekről a múlt héten kezdtek tárgyalni a párt legbefolyásosabb emberei, a Pekingtől 200 kilométerre keletre fekvő tengerparti nyaralóhelyen, Pejtajhóban. Valójában itt, a hadsereg védelme alatt álló tengerparti villaparkban dől el, hogy kik kerülnek be a legfőbb vezető testületekbe. A különböző híradások már listát is közöltek azokról, akik - a maradó tagok mellé - bejuthatnak a legfőbb vezetésbe, bár addig semmi nem biztos, amíg a 18. pártkongresszus során meg nem nevezik őket.

Bekerülhet az első nő

Az állandó bizottság Kína legfőbb hatalmi szerve, tagjai között van többek között az elnök és az alelnök, vagy a miniszterelnök és helyettese. A kilencfős, tízévente megújított testületben ezúttal csak három tag marad a helyén - Hszi Csin-ping, az elnöki, Li Ko-csiang, a miniszterelnöki poszt várományosai, illetve Ven Csia-pao jelenlegi miniszterelnök - a többi helyre új emberek jönnek.

Forrás: AFP/Liu Jin
Hu Csin-tao, Li Ko-csiang, Ven Csi-pao, közülük csak ketten maradnak az élvonalban

Köztük van egy korábbi pekingi polgármester, aki a Foreign Policy amerikai magazin szerint fogékony a gonosz humorra, és egy Csiang Cö-min korábbi pártfőtitkár emberének tartott, olajiparból érkező, piacbarát közgazdász. Tag lehet a Politikai Bizottság egyetlen női tagja - aki az első nő lehet az állandó bizottságban -, akinek azonban kora miatt kétségesek az esélyei. Esélyes a sanghaji pártfőtitkár, akinek annak ellenére is tovább ívelt felfelé pártkarrierje, hogy bátyja az 1980-as években az USA-ba menekült. Közülük többen is kiérdemlik a hercegecske titulust - Kínában azok kapják ezt a jelzőt, akik befolyásos felmenőkkel rendelkeznek.

Távol a kommunizmustól

Az új, ötödik generációs kínai vezetés ugyanakkor sokban különbözik majd az elődöktől. A jelenlegi vezetői generációt jórészt szovjet nevelésű mérnökök alkotják, akik még a forradalom előtt szerezték meg végzettségüket. Ez az új generáció sokkal szélesebb látókörű, sokat tanult, gazdagabb tapasztalatokkal rendelkezik, sőt, egyesek külföldön is éltek. "Ideológiájukban már nem sok kommunizmus vagy bármilyen más 'izmus maradt" - mondta Csang Ming.

A beszámolók egyöntetűen jelzik, hogy komoly hatalmi játszma folyik a színfalak mögött. A Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva például arról ír, hogy Hu Csin-tao távozó elnök szeretné bejuttatni a testületbe egyik szövetségesét, a Kínában csak kicsi Hunak nevezett, jelenleg belső-mongóliai pártfőtitkár Hu Csun-huát. A leköszönő elnök célja ezzel az, hogy a jövőben is befolyást gyakorolhasson a döntésekre.

Forrás: AFP/Imaginechina
Kicsi Hu

Gondozni az örökséget

Kínában eleve politikai hagyomány, hogy a távozó vezetők bebiztosítsák: valaki befejezi az általuk elindított folyamatokat, kidolgozott terveket. Bizalmasa révén azt is bebiztosíthatja, hogy távozása után nem válik politikai leszámolás áldozatává - írja a Reuters egy névtelenül nyilatkozó kínai elemzőre hivatkozva.

A 49 éves kicsi Hu lenne a valaha volt legfiatalabb politikus, aki bekerül a testületbe, ha a leköszönő elnök sikerrel jár. Ehhez azonban ügyesen kell alkudoznia a tengerparton a többi vezetővel, többek között Csiang Cö-min korábbi elnökkel. Hu Csin-tao igyekszik azt is elérni, hogy kilencről hétre csökkentsék a bizottság tagjainak számát - ezzel is a saját befolyását erősítené. Más források szerint ugyanakkor ki fogják bővíteni a testületet 11 tagúra.

A Reuters szerint egyelőre még nem hoznak végleges döntést a pejtajhói megbeszéléseken. "Ez csak arra van, hogy megosszák egymással a véleményeket" - idézett a hírügynökség egy másik, szintén neve elhallgatását kérő forrást.