Menedékjogot kap Assange Ecuadorban

Vágólapra másolva!
Megkapta a menedékjogot Ecuadortól Julian Assange, aki nyár eleje óta tartózkodik az ország londoni nagykövetségén, hogy ne tudják kiadni Svédországnak.
Vágólapra másolva!

Megadja a menedékjogot Julian Assange-nak Ecuador - közölte az ország külügyminisztere csütörtökön. A WikiLeaks alapítója június óta tartózkodik Ecuador londoni nagykövetségén. Assange azért kért menedékjogot Ecuadortól, hogy Nagy-Britannia ne tudja kiadni Svédországnak, ahol nemi erőszakkal vádolják - közölte a CNN.

Miután Ecuador megadta a menedékjogot már csak az a kérdés, hogy a WikiLeaks-főnök hogy tud eljutni a repülőtérre a nagykövetségről anélkül, hogy a brit rendőrség le ne tartóztatná. Az AP helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a londoni rendőrség megerősítette jelenlétét az ecuadori nagykövetség körül.

A brit külügyminisztérium szerdán ismét közölte: "jogi kötelezettsége és eltökélt szándéka" kiadni Assange-t Svédországnak, amelynek igazságügyi hatóságai nemi erőszakkal gyanúsítják a 41 éves férfit.

Ecuador nem tűri a brit beleszólást

Ecuador azt állította szerdán, hogy a brit kormány megfenyegette nagykövetsége megrohamozásával arra az esetre, ha nem adná ki a brit hatóságoknak Julian Assange-t, a WikiLeaks oknyomozó portál alapítóját. "Egyértelmű, írásbeli fenyegetést kaptunk az Egyesült Királyságtól, miszerint ha Ecuador nem hajlandó kiadni Julian Assange-t, akkor elképzelhető, hogy megrohamozzák a londoni nagykövetséget" - közölte sajtótájékoztatóján Ricardo Patino külügyminiszter. "A leghatározottabban visszautasítjuk a nyílt fenyegetést tartalmazó hivatalos brit közlést. Nem vagyunk brit gyarmat. A brit kormány álláspontja elfogadhatatlan mind politikai, mind jogi szempontból."

A minisztérium hivatkozott egy 1987-es törvényre, miszerint visszavonhatja bármely épület diplomáciai státusát, ha az azt használó külföldi hatalom ottani tevékenysége nem egyeztethető össze diplomáciai missziójával.

Ecuadori elemzők szerint nem valószínű, hogy a brit hatóságok megrohamoznák a nagykövetség épületét. Julio Echeverria, a FLACSO egyetem egyik professzora szerint Nagy-Britanniában régi hagyománya van a diplomáciai missziók tiszteletben tartásának. Mauricio Gandara, Ecuador egyik volt londoni nagykövete pedig azt mondta: nem hiszi, hogy London fenyegetőzött volna, hiszen, ha Assange menedékjogot kapna, akkor a brit hatóságok nem biztosítanának neki szabad eltávozást, és ebben az esetben Assange hosszú ideig nem hagyhatná el a külképviseletet.

A halálbüntetéstől tart Assange

Az ausztrál állampolgárságú Assange portálja hozzávetőleg csaknem 400 ezer amerikai diplomáciai iratot szerzett meg, és az elmúlt néhány évben ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek.

A svéd hatóságok a férfit két egykori munkatársának feljelentése alapján gyanúsítják szexuális bűncselekményekkel. Assange tagadja ezen állítólagos bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja. Attól tart, hogy Svédország átadja az Egyesült Államoknak, amelynek hatóságai valószínűleg halálbüntetést maga után vonó bűncselekményekkel vádolnák meg.