Újabb áldozatokat találtak a felrobbant venezuelai finomítónál

Vágólapra másolva!
Harminckilencre emelkedett a venezuelai kőolaj finomítóban szombaton bekövetkezett robbanás halálos áldozatainak száma, miután a romok eltakarítása közben újabb holttestekre bukkantak. Vasárnap este még két gyűjtőtartály égett a megsérült kilencből. Venezuela ennek ellenére azt ígéri, hogy nem lesz fennakadás olajszállításában.
Vágólapra másolva!

Harminckilencre nőtt a halálos áldozatok száma, és több mint nyolcvanan megsérültek Venezuelában, amikor robbanás történt az ország legnagyobb finomítójában szombaton. A halottak közül 15-en civilek, 18-an a nemzeti gárda tagjai, hat áldozatot még azonosítani kell. A BBC 41 áldozatról tud, mint írják, két ember a kórházban halt bele égési sérüléseibe.

Hugo Chávez elnök vizsgálatot rendelt el az ország legnagyobb finomítójának katasztrófája után. A robbanás következtében betörtek a közeli üzletek falai, kirepültek a lakóházak ablakai, és az utcákat ellepte a törmelék. 30 méteres lángok csaptak a magasba, a finomító 300 méteres körzetében perzselt a hőség. Kilenc gyűjtőtartályt érintett a detonáció, amely teljesen lerombolta 13 család lakóhelyét, és megrongált 209 házat és 11 boltot. Vasárnap este a kilenc tartályból kettő még égett. Kormányzati tisztségviselők szerint a tűzoltók urai a helyzetnek, munkájukat csak az egyre erősebb szél nehezíti.

Ez az egyik legsúlyosabb katasztrófa, ami az ország olajiparában történt. Kormányzati tisztségviselők szerint azonban legkésőbb két napon belül ismét helyreáll a termelés, és mind a hazai, mind az exportkötelezettségeiket teljesíteni tudják. Elmondásuk szerint 10 napra elegendő tartalékkal rendelkeznek - írja a brit Guardian.

Vélhetően gázszivárgás okozta a robbanást. Néhány munkás és Chavez bírálói szerint korábban több kisebb hiba már jelezte, hogy valami nincs rendben az állami olajvállalatnál. A finomító igazgatója ugyanakkor tagadta, hogy a karbantartás hiánya okozta a katasztrófát, szerinte az elmúlt három évben 3,8 milliárd fontnak megfelelő összeget fordítottak az ország finomítóban erre a célra.