Kétszáz éves lemaradást vet az egyház szemére egy bíboros

Vágólapra másolva!
A 85 évesen elhunyt Carlo Maria Martini bíboros utolsó interjújában arra figyelmeztet, hogy az egyháznak radikálisan meg kell változnia, ha nem akarja elveszíteni a híveit.
Vágólapra másolva!

Kétszáz évvel le van maradva a római katolikus egyház a pénteken 85 éves korában elhunyt Carlo Maria Martini bíboros szerint. A Corriere della Sera című olasz lap most közölte azt az interjút, amelyet még augusztusban készített az egykor a pápai posztra is esélyesnek tekintett bíborossal.

"Az egyház elfáradt, a templomaink üresek" - mondta Martini, aki sürgette az egyházat, hogy ismerje el a hibáit és vágjon bele radikális változásokba. A több kérdésben liberális álláspontot képviselő bíborost II. János Pál, és utódja, XVI. Benedek pápa is tisztelte. A BBC római tudósítója szerint a jezsuita Martini az írásaiban gyakran bírálta az egyház tanításait.

A Parkinson-kórban szenvedő bíboros az utolsó interjút akkor adta, amikor már tudta, hogy nem maradt sok ideje hátra. Azt mondta, a katolikusok nem bíznak az egyházban, amely, ha nem változtat a hozzáállásán például az elvált emberekhez, elveszítheti a jövő generációit is. "Egy nő, akit elhagyott a férje, új társat talál, aki gondoskodik róla és a gyerekeiről. A második szerelem boldogságot hoz. Ha ezt a családot hátrányosan megkülönböztetjük, akkor nemcsak az anyát, hanem a gyerekeit is eltaszítjuk" - mondta Martini.

A pedofilbotrányok arra kötelezik az egyházat, hogy változtasson - figyelmeztetett a bíboros, aki már korábban is beszélt arról, hogy az egyháznak az óvszerrel és a fogamzásgátlással kapcsolatos szigorú álláspontja sok hívőt elriaszt.

Martini koporsóját a milánói dómban ravatalozták fel szombaton. Több ezren keresték fel a katedrálist, hogy leróják kegyeletüket a bíboros előtt, akit hétfőn helyeznek végső nyugalomra.

Carlo Maria Martini tekintélyes teológus, a Pápai Gergely Egyetem és a Pápai Biblikus Intézet rektora volt. Húsz éven át volt Milánó bíboros érseke, de 2002-ben nyugdíjba vonult, mert Parkinson-kórja miatt nem tudta ellátni egyházi hivatalával járó teendőit. Nagy tekintélynek örvendett az egyházi berkekben, sokan II. János Pál pápa lehetséges utódjának tartották őt.