Kártérítést követel Zentai

Vágólapra másolva!
A fia szerint Zentai mindent elveszített azalatt a hét év alatt, amíg kiadatási ügyében döntöttek, 75 napot pedig fogva is tartották. Zentait azzal vádolja a náci bűnösöket felkutató Wiesenthal központ, hogy halára kínzott egy fiút. Ausztrália azonban nem adta ki Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

Törvénytelen fogva tartás miatt kártérítési keresetet nyújtott be a nyugat-ausztráliai legfelsőbb bíróságnál a háborús bűncselekményekkel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) - közölte szerdán az ausztráliai média. A fia, Ernie Steiner közölte: apja arra kéri a bíróságot, hogy a szövetségi és a szövetségi állami hatóságok fizessenek neki kártérítést azért, hogy 2009 őszén-tavaszán 75 napot tartották fogva a perthi börtönben jogtalanul.

Steiner szerint apja 88 évesen nagyon idegtépő időszakon ment keresztül, és járna neki kárpótlás. Hozzátette, hogy apja "mindent elveszített", mert több százezer dollárt kellett kifizetnie nyugdíjából a jogászokra, ráadásul hét éven át nem tehette ki a lábát Nyugat-Ausztrália államból, nem láthatta unokáit és dédunokáit.

A most 90 éves Zentai a második világháború alatt a náci rezsimmel szövetségben álló magyar hadseregben szolgált. A náci háborús bűnösöket felkutató Simon Wiesenthal Központ állítása szerint 1944 novemberében halálra kínzott egy 18 éves zsidó fiút, amiért nem viselte a megkülönböztető jelzést, a sárga csillagot, majd holttestét a Dunába dobta. Zentai tagadta, hogy részt vett volna a zsidó fiú megölésében, és azt állította, hogy a kérdéses időszakban nem is tartózkodott Magyarországon.

Budapest 2005-ben kérte az ausztrál hatóságoktól a Perthben élő férfi kiadatását. Az ausztráliai szövetségi rendőrség még 2005-ben őrizetbe vette Zentait, és megkezdte ellene a kiadatási eljárást. Az évekig tartó jogi huzavona után az idén augusztusban a legfelsőbb bíróság úgy döntött: Zentai nem adható ki Magyarországnak.