Milliókért árverezik el Einstein levelét

Vágólapra másolva!
A jövő héttől árverésre bocsájtják Albert Einstein Istenről írt levelét az interneten. Az irányár hárommillió dollár, de ennek a háromszorosáért is elkelhet. A világhírű fizikusnak nem volt jó véleménye se Istenről, se a Bibliáról.
Vágólapra másolva!

Egy online aukciós oldalon lehet licitálni jövő héttől Albert Einstein (1879-1955) kézzel írott levelére, amelyben Istenről alkotott nézeteit fejti ki a világhírű fizikus. A relativitáselmélet atyja halála előtt egy évvel írta az "Isten-levélként" emlegetett dokumentumot, amelynek irányára 3 millió dollár (665 millió forint).

"Úgy vélem, hogy ez a levél valóban kimagasló történelmi és kulturális jelentőséggel bír, hiszen a 20. század vitathatatlanul legbölcsebb emberének személyes gondolatait tartalmazza" - hangsúlyozta Eric Gazin, az internetes licitet lebonyolító Los Angeles-i Auction Cause elnöke. A fizikus 1954. január 3-án vetette papírra a levelet, német nyelven. Sorait Erik Gutkind filozófusnak szánta, miután elolvasta a tudós Choose Life: The Biblical Call to Revolt (Válaszd az életet: a bibliai felszólítás a lázadásra) című könyvét.

"... Az Isten szó számomra nem más, mint az emberi gyengeség kifejeződése és terméke, a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, ám mégis primitív legendák gyűjteménye, amelyek emellett meglehetősen gyerekesek is. Legyen az bármily kifinomult is, semmilyen magyarázat sem tud meggyőzni ennek ellenkezőjéről" - húzta alá irományában a német származású tudós, aki 1921-ben kapott fizikai Nobel-díjat.

A dokumentumot annak eredeti borítékjában bocsájtja árverésre a neve elhallgatását kérő jelenlegi tulajdonos, aki 404 ezer dollárért (89,5 millió forint) vásárolta meg a levelet a Bloomsbury Auctions 2008-as londoni árverésén. Az irományt azóta az egyik közintézmény klímaberendezéssel felszerelt pincéjében tárolták.

Gazin szerint bár a kiindulási árat 3 millió dollárban szabták meg, a levél leütési ára ezen összeg akár kétszerese vagy háromszorosa is lehet. Tíz évvel ezelőtt több mint 2 millió dollárért (443,4 millió forint) cserélt gazdát a fizikus árverésre bocsátott, hasonló jelentőségű levele.