Vágólapra másolva!
Még a felesége elől is eltitkolta élete legfontosabb eseményeit, apja rendszeresen verte, jó pár év kellett neki, mire rájött, hogy a bejárónőjének tőle van gyereke, és hogy imádja magát - ezek derülnek ki Arnold Schwarzenegger legújabb önéletrajzi könyvéből. A testépítés, az akciófilmezés, a kőkemény politika és a magánéleti botrányok után újra feltalálta magát. Szembenézett önmagával, és rájött, hogy az egész világot meg akarja javítani.
Vágólapra másolva!

Arnold Schwarzenegger nem fogy ki a meglepetésekből, és egyszerűen nem tud elszakadni a Terminátor-mottótól: "I'll be back!", vagyis: "Visszatérek!". Amikor nyolc év után távozott a kaliforniai kormányzói posztról, megindult a találgatás, hogy mi lesz a következő kaland, amelybe belevág a testépítő-színész-politikus. Visszatér-e Hollywoodba, esetleg felajánlja a szolgálatait az Obama-kormányzatnak? Vagy képes lesz-e tényleg visszavonulni, és élvezni a nyugdíjaséveket? Két évvel később elég határozott választ adott a kérdésre.

A kormányzóság után elérkezettnek látta az időt, hogy tovább építse már így is kasszasikerekben bővelkedő filmszínészi karrierjét, Sylvester Stallone és Bruce Willis oldalán tért vissza A feláldozhatók 2 című filmben, azóta több más filmje is már az utómunkálatoknál tart. A múlt héten pedig elindította a magáról elnevezett politikai intézetet. Schwarzenegger azt mondja, hogy kormányzóként a terveinek csak a felét tudta megvalósítani, a másik fele így a Dél-Kaliforniai Egyetemen létrehozott Állami és Globális Politika Schwarzenegger Intézetére vár, amely többek között az éhezés, az egészségügyi ellátás és a globális felmelegedés témájával kíván foglalkozni. Schwarzenegger pedig a művész úr és a kormányzó úr mellett a professzor úr megszólításra is felkapja a fejét ezek után, mert valószínűleg tanítani is fog az egyetemen.

Bármennyire is világmegváltó célokat tűzött ki az intézet névadója, az igazán nagy érdeklődést nem globális problémákkal, hanem a hétfőn a könyvesboltokba kerülő, rendkívül őszintének hirdetett életrajzi kötetével váltotta ki, amelyet jó ütemérzékkel vasárnap este egy, a CBS csatornának adott terjedelmes interjúval vezetett fel.

Az eddig megjelent recenziók alapján a kilencvenes évek akciófilmje, Az emlékmás címét újrahasznosító könyv (Total Recall: My Unbelievably True Life Story) kronológiai sorrendben idézi fel az utat, amelyet a főhőse eddig bejárt, azt, hogy miként lett sikeres testépítőből milliókat érő hollywoodi sztár, majd a harmadik legnagyobb amerikai államnak, Kaliforniának a kormányzója.

Forrás: Northfoto
A 646 oldalas könyvből csaknem 200 oldalt szentel a testépítői karrierjének - Schwarzenegger 65. születésnapja alkalmából készült képgalériánkat a fotóra kattintva nézheti végig!

Az Ausztriában eltöltött gyerekkoráról szóló fejezetekből kiderül, hogy reggelente a kis Arnoldnak a testvérével együtt fekvőtámaszokkal kellett kiérdemelnie a reggelit, és hogy az édesanyja a szobájában kifüggesztett, testépítőkről készült képek miatt orvoshoz fordult tanácsért, de az megnyugtatta, hogy ezek a plakátok csak az apaképet pótolják, és semmi különös nincs heteroszexuális kisfiával. Az apakép pótlására már csak azért is szükség lehetett, mert Schwarzenegger azt állítja, hogy rendőrtiszt édesapja többször és válogatott eszközökkel verte, igaz, ezt is ösztönzőként használta a későbbiekben.

A titkok embere

A 646 oldalas könyvből csaknem 200 oldalt szentel a testépítői karrierjének, többet, mint akár a színészi, akár a kormányzói éveknek. A CBS-nek adott interjúból kiderült, hogy Schwarzenegger testépítő múltja nemcsak az izmain, hanem a lelkén is nyomot hagyott. Az egykori Mr. Universe legalábbis a sportolói évek örökségének tudja be azt, hogy az érzelmeit még a felesége előtt is képes volt titokban tartani, és sok mindent megtartott magának, az érzelmek miatt ugyanis - mint mondta - könnyen veszíthetnek a sportolók. "Tagadásban éltem" - mondta Schwarzenegger, aki 25 éves házassága alatt olyan nagy horderejű információkat hallgatott el a felesége előtt, mint azt, hogy komoly szívműtétre készül, vagy hogy 2003-ban indul a kaliforniai kormányzóválasztáson.

Maria Shrivernek az újságokból kellett értesülnie arról is, hogy a férje a második ciklusért is elindul. Ezek után Schwarzenegger nagyon hálás lehetett anyósának, a Kennedy család megbecsült tagjának, Eunice Kennedy Shrivernek, aki meggyőzte a lányát, hogy fogadja el a helyzetet. "A családunkban a nők mindig támogatják a férfiakat, ha azok el akarnak érni valamit" - hangzott a jó tanács, amely megolajozta Schwarzenegger kormányzói éveit. Shriver később kitartóan védte a férjét a kormányzói választási kampányban, ahol több nő is szexuális zaklatással vádolta a politikust.

Forrás: AFP
Sokáig támaszkodhatott feleségére, Maria Shriverre - Schwarzenegger 65. születésnapja alkalmából készült képgalériánkat a fotóra kattintva nézheti végig!

Titokban tartotta azt is, hogy gyereket nemzett a bejárónőnek. A történet iróniája, hogy Schwarzenegger pont egy házassági tanácsadáson ismerte el, hogy ő a most 15 éves fiú apja. Azt állítja, azért akarta titokban tartani az apaságot, mert tartott tőle, hogy a hír kiszivárog. Nem sokkal az után, hogy leköszönt a kormányzói posztról, a lapok tele voltak a házasságtörésével, felesége pedig elvált tőle. Azoknak azonban, akik a szaftos részletek reményében veszik meg a 35 dollárba kerülő életrajzot, valószínűleg kiábrándító lesz, hogy a legnagyobb port kavaró történetről Schwarzenegger csak annyit árul el: bár megígérte magának, hogy soha sem kezd a személyzettel, egyszer csak kettesben találta magát Mildred Baenával egy vendégházban. Majd a bejárónőnek a következő augusztusban gyereke született - kevesebb, mint egy héttel az után, hogy megszületett a Schwarzenegger házaspár negyedik fia.

A CBS-nek Schwarzenegger elárulta, hogy a bejárónővel még csak nem is beszélt a fiúról. Hét-nyolcéves lehetett a gyerek, amikor észrevette, mennyire hasonlít rá, és innentől egyszerűen elkezdett több pénzt adni Baenának. Az afférjukról azonban nem akart további részleteket elárulni, és arról sem beszélt, hogy a fiával kapcsolatban van-e, mert - mint mondta - már így is elég fájdalmat okozott a volt feleségének és a négy gyereküknek.

Nagy izmok, nagy étvágy

Maria Shriver Schwarzenegger szerint nem olvasta a könyvet, de - állítja a szerző - minden jót kívánt neki, bármit tesz is. Ha mégis a kezébe veszi a kötetet, a megcsalt feleségnek további szaftos történetekkel kell szembesülnie. Volt férje ugyanis beszámol afférjáról a színésznő Brigitte Nielsennel az 1985-ös Vörös Szonja című film forgatásának idejéből, amikor már együtt élt Shriverrel. Sőt további kalandjai is voltak a 25 éven át tartó házassága idején, de a kíváncsiskodókat lehűti azzal, hogy ezek már "csak Mariára és rám tartoznak". A volt feleség azzal vigasztalódhat, hogy a Los Angeles Times kritikája szerint a könyvet úgy is lehet olvasni, mint egy neki címzett szerelmes levelet, hiszen Maria Shrivert végig úgy emlegeti a szerző, mint szép és tehetséges nőt, aki túlságosan is jó volt a férjének. "Nem vagyok tökéletes" - ad egyszerű magyarázatot a félrelépésekre Schwarzenegger, aki azonban az interjúban hangsúlyozta, hogy egész életében a családja volt számára a legfontosabb, és a mai napig nem érti, hogyan okozhatott nekik ekkora fájdalmat.

Forrás: AFP
Az olimpián már szingliként szurkolt - Schwarzenegger 65. születésnapja alkalmából készült képgalériánkat a fotóra kattintva nézheti végig!

A titok című fejezetben Schwarzenegger azt a tervet osztja meg az olvasókkal, hogy szeretné, ha ő és Maria Shriver egyszer ismét férj és feleség lehetnének. "Nevezhetik tagadásnak, de így működik az agyam. Még mindig szerelmes vagyok Mariába" - rántja le a leplet az érzelmes oldaláról a szerző. A Los Angeles Times kritikusa erre a részre is utalva írja, hogy Schwarzenegger képtelen bármilyen eseményt is leírni úgy, hogy közben ne a lehető legjobb fényben tüntesse fel magát. A volt kormányzó a házassági botrányának tavalyi kirobbanása után fontolgatta ugyan a memoár megjelenésének az elhalasztását, de végül arra a következtetésre jutott, hogy "nem lehet elszaladni a hibák elől. Szembe kell nézni velük" - ezzel is alátámasztva a könyvkritika megállapítását.

Schwarzenegger kiadója és szerkesztője, Jonathan Karp szerint kétségtelenül a színész-politikusé korunk legnagyobb bevándorlói sikertörténete. Ezt arra alapozza, hogy bárkit kérdezett, senki sem tudott olyan történetet említeni, amely csak megközelítené Schwarzeneggerét. A könyvben 65 oldalon át képekkel is illusztrált sikertörténet azonban kísérlet a politikusból ismét színésszé lett Schwarzenegger botrányoktól kikezdett imázsának a rehabilitálására is. A kérdés, hogy mi motiválja - ad kulcsot a könyvhöz Maria Shriver egyik barátja, a politikai elemző Barbara O'Connor. "Ha az a célja, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba, és továbblépjen ezekben a kérdésekben, akkor azt a leginkább zárt körben tehetné meg a családjával. Ha viszont valakit a nyilvánosság és a narcizmus motivál, akkor pont egy ilyen könyvet ír" - véli a megcsalt feleség barátnője. Arnold Schwarzenegger könyve október végétől magyarul is olvasható.