Nem ajánlja az izraeli utazást a külügy

Vágólapra másolva!
Egyelőre nincs eredménye annak, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is tűzszüneti tárgyalásokat folytat a Gázai övezetben. Közben a Külügyminisztérium közölte, hogy aki teheti, ne utazzon Izraelbe mostanában.
Vágólapra másolva!

A tűzszüneti erőfeszítések ellenére Izrael és a palesztinok is folytatták egymás elleni támadásaikat szerdán, a diplomáciai erőfeszítések élén pedig Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter térségbeli látogatása állt.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter még kedd este Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és az izraeli kormány több tagjával találkozott Jeruzsálemben. Olyan tartós megoldás mellett foglalt állást, amely garantálja Izrael biztonságát, és javítja a Gázai övezetben élő palesztin lakosság életfeltételeit.

Clinton szerdán Rámalláhban Mahmúd Abbászhoz, a Palesztin Hatóság elnökéhez is ellátogatott, akit arra kért, hogy halasszák el a palesztin államiságot burkoltan elismerő kérelem benyújtását az ENSZ-hez. Abbász a megbeszélésen jelezte: reményei szerint még azelőtt megszületik a tűzszünet Izraellel, hogy Clinton befejezi térségbeli látogatását.

Nem ajánlott Izraelbe menni

A magyar külügy óvatosságra inti az Izrael déli részébe utazó magyar állampolgárokat, és arra is felhívja a figyelmet, hogy lehetőleg ne használják a tömegközlekedési eszközöket Tel-Avivban és Jeruzsálemben.

A konzuli szolgálat honlapján szerdán közzétett figyelmeztetés szerint mivel a gázai fegyveres csoportok rakétái a múlt héten elérték Tel-Aviv egyik elővárosát és a várostól délre fekvő településeket is, az oda látogató vagy ott tartózkodó magyaroknak azt javasolják, hogy légiriadó esetén kövessék az izraeli hatóságok utasításait, illetve már előre keressék meg a legközelebbi óvóhelyet, és folyamatosan kísérjék figyelemmel a biztonsági helyzetet.

Hangsúlyozták, hogy Izrael Gázai övezettel határos területein jelenleg is harcok folynak, ezért nem ajánlják a magyaroknak, hogy a gázai határvonaltól számított körülbelül 40 kilométeres izraeli területsávba utazzanak.

Izraelnek joga és kötelessége megvédeni állampolgárait a Gázai övezetből érkező rakétatámadások ellen - mondta szerdán Berlinben a német kancellár. Angela Merkel a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában elmondott beszédében szolidaritásra szólította fel a nemzetközi közösséget a zsidó állammal, és szorgalmazta, hogy mielőbb jöjjön létre tűzszünet Izrael és a Gázai övezet között.

Franciaország és Olaszország tűzszünetre és fegyverszünetre kérte Izraelt és a palesztinokat is párizsi megbeszélésüket követően. Elítélték a délelőtti tel-avivi robbantást is.