A tavalyi katasztrófa utórengését érezhették a japánok

Vágólapra másolva!
A japán meteorológiai intézet arra figyelmeztetett, hogy egy héten belül egy újabb, legalább 6-os erősségű földrengés követheti a pénteki földmozgást.
Vágólapra másolva!

A tavaly márciusi, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés utórengése volt a pénteken Japán északkeleti partvidékén bekövetkezett 7,3-as földmozgás, amelyet további erős rengések követhetnek - írta szakértőkre hivatkozva az Aszahi Simbun japán napilap. "A 2011-es földrengést 8-as erősségű utórengés követheti. A december 7-i esetre az erre való figyelmeztetésként kell tekinteni" - mondta a lapnak Okada Josimicu, a japán földtani és katasztrófa-megelőzési kutatóintézet elnöke.

Habár tavaly tavasszal számos erős utórengés követte a márciusi, több tízméteres cunamit és atomerőmű-balesetet okozó földmozgást, 2011 júliusa óta a pénteki rengés volt az első 7-esnél erősebb földmozgás a szigetországban.

Kutatók a pénteki földrengésből arra következtetnek, hogy a szeizmikus aktivitás továbbra sem mérséklődött számottevően Japán csendes-óceáni partvidékén, és a tavalyi esetet okozó tektonikus feszültségek továbbra is fennállnak - írta az Aszahi Simbun.

Az egyméteres szökőárt gerjesztő pénteki rengést követően több mint 25 ezer embert evakuáltak elővigyázatosságból Japán északkeleti régiójában. A földmozgást Japán 35 prefektúrájában észlelték, többek között a több száz kilométerrel délebbre fekvő Tokióban és környékén. A földmozgás következtében egy ember eltűnt, míg 11 megsérült, továbbá háztartások százai maradtak áram nélkül Japánban.

A japán meteorológiai intézet arra figyelmeztetett, hogy egy héten belül újabb, legalább 6-os erősségű földrengés követheti a péntekit.