Az orosz duma megtiltotta az örökbefogadást az amerikaiaknak

Vágólapra másolva!
Az orosz törvényhozás alsóháza szerdán második olvasatban is elfogadta azt a törvénytervezetet, amely ha életbe lép, megtiltja, hogy az Egyesült Államok állampolgárai orosz gyermekeket fogadhassanak örökbe.
Vágólapra másolva!

A duma egyúttal betiltaná Oroszországban az örökbefogadással foglalkozó ügynökségeket, valamint az amerikai támogatással működő nem kormányzati politikai szervezeteket. Emellett beutazási tilalmat rendelne el azon országok állampolgáraival szemben, akik Moszkva szerint megsértik az orosz állampolgárok jogait, s így az Egyesült Államok polgárait is érintené a tiltás.

Az orosz törvényhozók szándéka szerint a jogszabály az emberi jogokat megsértő, orosz tisztviselőknek az Egyesült Államokba való beutazását megtiltó, december elején az amerikai szenátusban elfogadott úgynevezett Magnyitszkij-záradékra adott válasz lenne. Barack Obama amerikai elnök a múlt pénteken írta alá a törvényt, amely az úgynevezett Jackson-Vanik-féle 1974-es törvénymódosítást eltörölve könnyíti az amerikai-orosz kétoldalú kereskedelmet, ugyanakkor bünteti az emberi jogok oroszországi megsértőit.

Szergej Magnyitszkij, a Hermitage Capital amerikai befektetési alap ügyvédje máig tisztázatlan körülmények között halt meg 2009-ben moszkvai vizsgálati fogságban. A férfit nagyértékű adócsalásban való közreműködéssel vádolták, ő pedig korrupcióval vádolt meg magas beosztású rendőröket.

Az ellen-Magnyitszkij törvény tervezetét várhatóan pénteken tárgyalja harmadik, utolsó olvasatban a parlament alsóháza. Ha a felsőház, a Szövetségi Tanács is jóváhagyja, és Vlagyimir Putyin államfő is aláírja, akkor 2013. január elsején életbe léphet.

A duma figyelmen kívül hagyta az orosz külügyminisztérium, valamint az oktatási miniszter, Dmitrij Livanov ellenvetését, aki szerint a tiltást azok az orosz gyerekek szenvedik meg, akik nem találnak örökbefogadókra hazájukban. Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházi elnöke pedig azt kérte a törvényhozóktól, hogy ne siessenek a tiltással, ne szavazzanak a törvénytervezetre érzelmi alapon.

A törvénytervezetet az Egyesült Államokban örökbe fogadott és ott elhunyt orosz kisfiúról, Gyima Jakovlevről nevezték el a dumában. A kisfiú hőgutában halt meg Virginia államban, mert nevelőapja a lezárt gépkocsiban hagyta a nagy melegben.