A németeket aggasztja Izrael

Vágólapra másolva!
Berlin, London és Moszkva is felszólította hétfőn Izraelt, álljon el attól a tervétől, hogy tovább bővíti a zsidó telepeket a megszállt palesztin területeken.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár felszólította Izraelt, hogy tekintsen el a palesztin területeken tervezett háromezer lakóegység megépítésétől. "A kormány rendkívüli módon aggódik a tervek miatt" - fogalmazott Steffen Seibert német kormányszóvivő. "Izrael kétségeket ébreszt a közel-keleti békéről szóló tárgyalási készségének hitelességével kapcsolatban" - folytatta Seibert, hozzátéve, hogy a zsidó telepek bővítése egyet jelent azzal, hogy csökken a területe a majdani palesztin államnak, amelynek létrehozását Németország támogatja. A telepbővítés téma lesz a német és az izraeli kormányfő tárgyalásán. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt szerda estére várják Berlinbe.

Bírálta Izraelt a brit külügyminisztérium is, megállapítva, hogy a telepbővítés veszélybe sodorja a kétállami megoldás életképességét. Az álláspontról személyesen tájékoztatták Izrael Londonban akkreditált nagykövetét, akit hétfőn berendeltek a külügyminisztériumba. Az izraeli külügyminisztérium megerősítette hétfőn, hogy az ország nagykövetét Párizsban és Stockholmban is berendelték a külügyminisztériumba.

Oroszország is felszólította Izraelt, hogy mondjon le a telepépítésről. "Rendkívüli aggodalommal vették tudomásul Moszkvában az izraeli fél tervét" - áll az orosz külügyminisztérium nyilatkozatában, amely arra is felszólítja Izraelt, hogy szavatolja a palesztinoknak járó pénzek átutalását. Moszkva Izrael szemére veti, hogy tovább élezi a palesztin területeken amúgy is feszült humanitárius helyzetet.